Kolik soli potřebujete při nakládání zelí: jednoduché a účinné tipy

Kysané zelí patří mezi nejoblíbenější nakládané zeleniny. Nic vám nebrání připravit si ho například na silvestrovský stůl.

Kysané zelí – skvělá svačina v zimě / foto depositphotos.com

Jedno z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších nakládaných zelí na zimu – zelí. K jeho výrobě není třeba příliš mnoho úsilí, ale zabere to nějaký čas.

Do čeho nakládat zelí

Pro nakládání zelí se nejčastěji volí třílitrové skleněné nádoby. A pokud plánujete kvašení většího množství, pak byste měli zvolit smaltovaný kbelík s víkem.

Pro nakládání zelí tedy potřebujete samotné zelí a mrkev, také není nepodstatné, kolik soli při nakládání zelí potřebujete.

Kolik soli přidat při kysání zelí

Začněme tím, kolik soli potřebujete na 3litrovou sklenici zelí: do této nádoby se vejdou asi 3 kg krouhaného zelí, takže potřebujeme 3 lžíce soli bez skluzu. Všimněte si, že sůl není jodidovaná, ale obyčejná.

Kolik mrkve na 1 kg zelí: spočítejte si, že na kilogram zelí potřebujete 300 g nahrubo nastrouhané mrkve.

Pokud se rozhodnete pro větší množství, budete muset vypočítat, kolik soli potřebujete na 10 litrů vody na solení zelí.

Předpokládá se, že při kysání zelí je optimální množství soli na 10 litrů vody 400 gramů. Mluvíme o hrubé mořské soli – je třeba ji rozpustit ve vodě a poté přidat do zelí.

Kolik soli a mrkve na 10 kg zelí

Pokud se rozhodnete kysat zelí s mrkví, měla by být přijata v množství 3 % hmotnosti zelí, to znamená 300 g mrkve na 10 kg zelí. Ale soli na 10 kg zelí by mělo být 200 gramů, tedy 8 polévkových lžic bez skluzavky.

Nyní si řekneme, kolik soli potřebujeme na kysané zelí na 1 litr vody. Dvě polévkové lžíce soli – přesně tolik soli na 1 litr vody je potřeba k nakládání zelí.

A zde je uvedeno, kolik soli a cukru se přidává do kysaného zelí – jako příklad uvedeme jednoduchý recept:

Složení: 1:

  • zelí – 1 zelí o hmotnosti 2,5 kg, po nakrouhání nám zbude asi 2 kg zelí.
  • mrkev – 3-4 ks.
  • sůl – 2 polévkové lžíce.
  • cukr – 2 polévkové lžíce.
  • voda – 0,5 litru (přibližně).

Pokud chcete nakládat například čtvrtky zelí nebo jen velké kusy, pak je k tomu lepší připravit nálev. Musíte vyjít z toho, kolik soli na kbelík vody na nakládání zelí bude potřeba. Obvykle je to 380 gramů na 10 litrů vody.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: