Pravidelná konzumace citrusových plodů má pozitivní vliv na duševní pohodu.
Deprese zůstává vážným problémem pro miliony lidí na celém světě. Odborníci odhadují, že touto poruchou trpí přibližně 5 % dospělé populace. Vědci již dlouho zkoumají souvislost mezi duševním zdravím, životním stylem a stravou a nedávno zjistili, že některé potraviny mohou pomoci snížit riziko deprese.
Informuje o tom deník New York Post.
Studie zveřejněná v časopise Microbiome zjistila, že pravidelná konzumace citrusových plodů má pozitivní vliv na duševní pohodu. Výzkum vedl Dr. Raaj Mehta, člen fakulty Harvard Medical School a lékař Massachusettské všeobecné nemocnice.
Studie analyzovala údaje od více než 30 000 žen a výsledky ukázaly, že denní konzumace jednoho středně velkého pomeranče snižuje riziko deprese o 20 %. Podobný účinek však nebyl pozorován u lidí, kteří konzumovali jiné ovoce, například jablka nebo banány.
Vědci se domnívají, že tato souvislost může být způsobena působením střevní bakterie Faecalibacterium prausnitzii. Ta má silné protizánětlivé účinky a ovlivňuje produkci neurotransmiterů, zejména serotoninu a dopaminu, které hrají klíčovou roli v regulaci nálady.
Přečtěte si také
Odborníci na výživu pojmenovali produkt, který je zdravější než ovesné vločky: zrychluje metabolismus a čistí střeva
Kromě výživy zůstává důležitým faktorem pro udržení duševního zdraví fyzická aktivita. Mírné i intenzivní cvičení může pomoci snížit riziko deprese a demence.
Jak však vědci upozorňují, vliv životního stylu a výživy na duševní zdraví se může lišit v závislosti na individuálních tělesných vlastnostech. Zařazení citrusových plodů do jídelníčku, pravidelná fyzická aktivita a uvědomělý přístup k lékům mohou být součástí komplexního přístupu k duševnímu zdraví.
Přečtěte si také :
- Dietologové nám konečně řekli, jak správně jíst kiwi – se slupkou nebo bez ní.
- Quinoa: jaké jsou skutečné výhody této obiloviny
- Nikdy nepřidávejte tyto části kuřete do vývaru: mohou také zamořit toxiny