Odborníci informovali o užitečných a škodlivých vlastnostech brambor pro lidské zdraví.

Brambory jsou oblíbenou, ale zdaleka ne nejužitečnější zeleninou. Prozradíme vám, kdo by brambory jíst neměl a v jaké formě je nejlépe konzumovat.

Smažené brambory škodí vaší postavě / foto depositphotos.com

Je těžké si představit jídelníček ukrajinské rodiny, ve kterém nejsou brambory. Ale jak se ukazuje, tato oblíbená zelenina má jak užitečné, tak škodlivé vlastnosti. Podívejme se na ně podrobněji.

Jaký druh brambor je nejužitečnější, jaké brambory škodí postavě a s čím jíst brambory, abychom nebyli zdraví – My se dozvěděl názor odborníků.

Brambory: prospěšnost a škodlivost

Podle Iriny Yuzup, pediatričky a odbornice na výživu, je spektrum prospěšných látek ovlivněno odrůdou brambor a obsahem škrobu.

„Malé hlízy obsahují více organických kyselin, minerálních látek a vitaminů. Předpokládá se, že menší hlízy mají také méně škrobu, což znamená, že čím menší brambora, tím je „dietnější“,“ poznamenává Yuzup.

Co je na bramborách špatně? Podle medika jsou nezralé a nedovařené brambory nejnezdravějším ovocem. Když se v nich nahromadí jed, tělo může reagovat přecitlivělostí 3. typu: opožděnou alergickou reakcí a zánětem.

Také podle lékařských odborníků dochází k poměrně závažnému poškození kloubů bramborami. Někteří lidé, kteří konzumují hodně brambor, si všimli, že se jim zhoršují klouby. Hlavním důvodem je přítomnost tropanového alkaloidu, na který je mnoho lidí velmi citlivých.

Jaký je tedy přínos brambor? Podle odborníka je hlavní výhodou této zeleniny slupka.

„Čím je brambora mělčí, tím spíše se dá uvařit neloupaná, což tělu prospěje,“ říká Yuzup.

Při výběru brambor se tedy vyplatí zvážit zralost hlíz, jejich čistotu a neporušenost povrchu.

Poměrně často můžete slyšet názor, že brambory jsou zabijákem mozku. Spěcháme tento mýtus vyvrátit. Faktem je, že vitamin B6, který je v bramborách obsažen, je nezbytný pro regulaci neurologických procesů v těle. Vědci z USA a Německa píší, že pomáhají syntetizovat nezbytné biologické sloučeniny, které náš mozek potřebuje.

Nejnebezpečnější způsoby přípravy brambor - smažení na pánvi a fritování / foto depositphotos.comNejnebezpečnější způsoby přípravy brambor – smažení na pánvi a fritování / foto depositphotos.com

Jaké brambory jsou lepší na smažení

Jednou ze zvláštností brambor je, že vyvolávají nadváhu, proto je nutné je správně kombinovat s jinými potravinami, říká Oleg Medveděv, odborník z výzkumného centra Zdravá výživa.

Podle něj jsou nejnebezpečnějšími způsoby přípravy brambor smažení na pánvi a fritování. Právě při takovém zpracování se škrob obsažený v bramborách mění na škodlivé sacharidy. Hladina glukózy v krvi okamžitě stoupá a slinivka břišní vylučuje velké množství inzulínu, aby ji odbourala. Brzy se může vyvinout inzulínová rezistence, která vede ke vzniku cukrovky.

Proto, abychom se vyhnuli škodlivosti brambor, radí odborníci péct je nebo vařit „v kabátku“, pak si zelenina zachová své užitečné vlastnosti a dokonce prospívá kardiovaskulárnímu systému.

Před vařením věnujte pozornost odrůdě brambor / foto depositphotos.comPřed vařením věnujte pozornost druhu brambor / foto depositphotos.com

Které brambory jsou lepší – bílé nebo žluté

Jaká odrůda brambor je nejchutnější – červená nebo bílá? Podle odborníků barva hlíz určuje nejen chuťové vlastnosti, ale také „kompatibilitu“ s budoucím pokrmem:

  • žluté brambory mají vysoký obsah karotenu, který snižuje hladinu cholesterolu a vyživuje zrakové orgány. Takové brambory jsou vhodné na pečení a do salátů;
  • bílé brambory obsahují hodně škrobu a jsou vhodnější pro vaření a kaši;
  • červené nebo růžové brambory obsahují antokyanin, antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí; obsahují nejméně škrobu, takže jsou ideální na smažení nebo smažení.

Nyní znáte hlavní rysy škodlivosti a prospěšnosti brambor. Doporučujeme vám však věnovat pozornost tajemstvím vaření brambor. Již dříve My psal, jak připravit dokonalou bramborovou kaši – jsme si jisti, že vám naše tipy budou užitečné.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: