Kuchyňská sůl způsobuje zdravotní problémy, včetně vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění.
Lidstvo konzumuje výrazně více soli, než doporučují odborníci, kteří nám musí neúnavně připomínat nebezpečí „bílé smrti“.
Obecné směrnice doporučují dospělým konzumovat ne více než 6 gramů soli denně.. Tři čtvrtiny denního příjmu soli však pochází z potravin, které si kupujeme, zejména z chleba, omáček, polévek a obilovin.
Jak sůl ovlivňuje naše tělo
Výzkum naznačuje, že citlivost našeho těla na sůl se u jednotlivých lidí liší a může záviset na mnoha faktorech, jako je etnický původ, věk, index tělesné hmotnosti, zdravotní stav a rodinná anamnéza hypertenze.
Příjem soli způsobuje, že naše tělo zadržuje tekutiny a zvyšuje krevní tlak, dokud není nadměrné množství soli odvedeno ledvinami.
Dlouhodobá konzumace velkého množství soli nadměrně zatěžuje naše tepny a vede k dlouhodobému zvyšování tlaku – hypertenzi.
Za vylučování přebytečného sodíku z těla jsou zodpovědné ledviny. Nadměrný příjem soli může ledviny přetížit a způsobit jejich poškození. To může zvýšit riziko vzniku chronického onemocnění ledvin a ledvinových kamenů. Velké množství soli může způsobit ztrátu vápníku z kostí, což zvyšuje riziko osteoporózy.
Kromě toho může konzumace velkého množství slaných potravin dráždit žaludeční sliznici a zvyšovat riziko vzniku rakoviny žaludku.
Odborníci upozorňují, že nadměrná konzumace soli může oslabit imunitní systém a zvýšit riziko vzniku autoimunitních onemocnění.
Již dříve jsme psali, proč káva způsobuje ospalost. Více se o tom dočtete v článku Novinky.
- Co se děje s tělem, když se vzdáte masa
- Toto exotické ovoce nemusí být tak bezpečné, jak si myslíte
- Je pravda, že marshmallow jsou zdravé a kdo by je neměl jíst?
- Přínosy a škody instantní kávy: co byste měli vědět o tomto osvěžujícím nápoji