Ačkoli to může znít zvláštně, profesionální kuchaři jsou přesvědčeni, že ne všechny potraviny by se měly omývat. To platí zejména pro vejce.
Mraženou zeleninu, ovoce a bobuloviny nemyjte / foto depositphotos.com
Je to těžko uvěřitelné, ale existují produkty, které by se neměly mýt. Kuchaři se domnívají, že při mytí některých produktů můžeme zkazit chuť výrobku nebo výsledného pokrmu. Navíc někdy můžeme smýt ochrannou vrstvu potraviny a otevřít tak dveře bakteriím.
Které potraviny by se neměly omývat
Mražené bobuloviny, ovoce a zeleninu byste neměli mýt. Tyto potraviny se myjí bezprostředně před zmrazením. Mražená zelenina se zpravidla používá nejen bez mytí, ale také bez předchozího rozmrazení.
Pokud jde o zmrazené ovoce nebo bobuloviny, je v závislosti na pokrmu, který plánujete připravit, přípustné je rozmrazit při pokojové teplotě. Mražené ovoce ani mražené bobuloviny by se však neměly omývat.
Ani zmrazené bylinky by se neměly omývat. Můžete je použít, aniž byste je předtím rozmrazili.
Mražené polotovary také nikdy nemyjte. Toto nádobí není určeno k mytí a potraviny byste jednoduše zkazili.
V žádném případě také nemyjte mražené houby. Pokud jde o čerstvé houby, mnoho kuchařů s tím nesouhlasí. Někteří tvrdí, že čerstvé houby je třeba omývat, zatímco jiní jsou přesvědčeni, že je stačí oloupat a obejdete se bez mytí.
Syrová vejce nemyjte, protože tím výrazně zkrátíte jejich trvanlivost.
Čerstvou zeleninu nemyjte, pokud ji neplánujete použít v nejbližších hodinách. Mrkev, červená řepa a brambory se zkazí mnohem rychleji, pokud je umyjete a necháte skladovat.
Proč byste neměli mýt syrové maso
Ačkoli to může znít divně, kuchaři jsou opravdu přesvědčeni, že syrové maso se mýt nesmí.
Domnívají se, že mytím syrového masa z něj vyplavíte všechny prospěšné látky, protože narušíte molekulární složení masa. Navíc se z něj vyplavují mikroprvky, což v konečném důsledku ovlivní chuť pokrmu.
Předpokládá se také, že nádobí, ve kterém umyjete syrové maso, se může stát nebezpečným pro ostatní potraviny, protože v něm zůstanou bakterie.
Vezměte také v úvahu, že na mase se vytváří tenký přírodní film, který zabraňuje šíření bakterií. Proto při výběru masa stačí, abyste k němu přičichli a tušili datum spotřeby. Ve snaze oklamat kupující nepoctiví prodejci někdy maso myjí, aby odstranili specifický zápach a výrobek vypadal atraktivněji.
To by se však nemělo dělat. Maso by se také nemělo omývat horkou vodou, protože by se tím beznadějně zkazila jeho chuť.
Šéfkuchaři radí syrové maso nemýt, ale jednoduše scedit první vývar. To platí jak pro drůbeží maso, tak pro hovězí a vepřové. Některé hospodyňky raději první vývar neslévají, ale pouze odstraní pěnu, ale tím nedojde k úplnému pročištění vývaru a ten bude dost zakalený.
Je možné kuřecí maso před vařením neumývat?
Ano, můžete. V takovém případě však budete muset nejprve vývar scedit. Pokud nemáte v plánu kuře vařit, ale smažit nebo péct, otázka, zda nemůžete kuře před vařením omýt, odpadá sama od sebe. V tomto případě je odpověď záporná.
Rada kuchařů je velmi jednoduchá: pokud je pták vařený, pak ho neumývejte a slijte první vývar. Pokud je pták pečený nebo pečený, omyjte ho a osušte papírovou utěrkou.
Proč se nesmí mýt vejce
Pokud jde o vejce, kuchaři jsou přesvědčeni, že vejce, která plánujete skladovat, by se neměla mýt. V takovém případě totiž smyjete ochrannou skořápku výrobku a otevřete bránu bakteriím. V případě vajec pro salmonelu.
Pokud naopak zásadně neriskujete použití vajec bez umytí, umyjte je bezprostředně před použitím. Předchozí mytí vajec a jejich následné uložení do chladničky ke skladování je naprosto nepřípustné.
Proč byste neměli mýt zeleninu
Šéfkuchaři jsou přesvědčeni, že mytí zelenin výrazně snižuje jejich trvanlivost. Zvyšuje také riziko, že se pokrm rychleji zkazí.
Listy salátu, petrželky a kopru je lepší nemýt, ale jen lehce otřít vlhkou papírovou utěrkou. Pokud je však zelenina špinavá a mytí je nutné – nezapomeňte ji otřít papírovou utěrkou. Na otázku, proč se zelenina nemá mýt, dávají šéfkuchaři jednoduchou odpověď: použití mokré zeleniny výrazně snižuje trvanlivost hotového pokrmu.