Jak napravit chuť kysaného zelí, abyste ho nevyhodili – dozvíte se v článku My.
Jednoduché způsoby, jak napravit chuť kysaného zelí / foto depositphotos.com
Dříve My psal, proč pít kysané zelí ve slané vodě, a dnes vám řekneme, jak napravit chuť kysaného zelí, pokud zkyslo.
Na začátek si určíme, zda se kysané zelí kazí, proč se to děje a kolik času máme na jeho použití.
Obvykle, pokud jsou splněny všechny podmínky, je domácí kysané zelí použitelné 4 až 6 měsíců. Jedinou podmínkou je skladovat ho v chladničce. Kysané zelí koupené v obchodě však může mít jinou dobu trvanlivosti, měla by být uvedena na obalu.
Zkazí se kysané zelí – co je důležité vědět?
Hlavním nepřítelem kysaného zelí je teplý vzduch. Vzhledem k přítomnosti živých bakterií a probiotik v zelí může při vyšších teplotách buď velmi rychle vyschnout, nebo rychle zkysnout.
To, že se zelí začalo kazit, poznáte podle silného zápachu, který nelze zaměnit s ničím jiným. Bude cítit po kvasnicích, a to je hlavní příznak kažení. Kromě toho pravděpodobně víte, jak by mělo kysané zelí chutnat.
Zda se kysané zelí kazí, se snadno zjistí / foto depositphotos.com
Za zmínku stojí i to, že zelí se může zkazit i ve fázích kvašení, pokud se nechá stoupat nad solný roztok.
Kysané zelí je kyselé – co dělat
Nejosvědčenějším způsobem, jak neutralizovat kyselost zelí neboli jak napravit chuť kysaného zelí, je dobře ho propláchnout. Tímto způsobem lze kyselou chuť zmírnit.
Čím je zelí kyselejší, tím intenzivněji by se mělo omývat. Nejlépe se k tomu používá cedník. Nyní již víte, jak oživit kyselé zelí.
Je možné něco udělat s peroxidovaným zelím – osvědčená metoda
Zkušenosti mnoha hospodyněk ukazují, že kyselé zelí by se nemělo posílat do koše. Lze ho použít spolu s čerstvým zelím k přípravě různých pokrmů, například soljanky.
Před použitím je třeba zelí co nejvíce vymačkat, zbavit ho nálevu, vložit těsně do jakékoli nádoby, nejlépe skleněné, a zalít vroucí vodou.