Foto: z otevřených zdrojů
Takto připravená baklava není chuťově horší než tradiční dezert.
Baklava je jedním z nejoblíbenějších orientálních dezertů. Vyrábí se z plátů těsta o tloušťce papíru, které se potírají olejem a kladou se ve vrstvách do obdélníkové zapékací misky a prokládají se vrstvami náplně, která je směsí medu a ořechů. Příprava tohoto pokrmu obvykle trvá poměrně dlouho, ale známá ukrajinská kuchařská blogerka Valeria Veligura se podělila o recept, jak tuto dobrotu připravit v krátkém čase.
Velmi líná baklava
Složení: 1:
- syrové ořechy (lepší jsou vlašské ořechy nebo pistácie) – 200 gr;
- máslo – 50 g;
- med – 50 g;
- listové těsto bez droždí – 150-200 gr;
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka;
- na namáčení: 50 g medu + 50 ml vroucí vody.
Příprava:
- Rozšlehejte ořechy mixérem, přidejte rozpuštěné máslo, med a důkladně rozmixujte (měli byste získat hustou hmotu). Listové těsto rozmrazíme, tence rozválíme a nakrájíme na 4 proužky.
- Na každý z nich dáme ořechovou náplň, okraje dobře přimáčkneme a spoj přitiskneme k sobě. Do pergamenem vyložené formy položíme 4 trubičky na sebe švy dolů. Nakrájejte na stejné čtverce a potřete je žloutkem smíchaným s mlékem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 20-25 minut.
- Pro namáčení smícháme med s vroucí vodou, hotovou baklavu vyndáme a najednou dobře namočíme (pokud to tvar dovolí – můžeme vylít všechen sirup najednou a nechat ho vsáknout). Povrch ozdobíme nasekanými pistáciemi.