Velmi chutná baklava: recept na úžasný orientální dezert bez problémů

Foto: z otevřených zdrojů

Takto připravená baklava není chuťově horší než tradiční dezert.

Baklava je jedním z nejoblíbenějších orientálních dezertů. Vyrábí se z plátů těsta o tloušťce papíru, které se potírají olejem a kladou se ve vrstvách do obdélníkové zapékací misky a prokládají se vrstvami náplně, která je směsí medu a ořechů. Příprava tohoto pokrmu obvykle trvá poměrně dlouho, ale známá ukrajinská kuchařská blogerka Valeria Veligura se podělila o recept, jak tuto dobrotu připravit v krátkém čase.

Velmi líná baklava

Složení: 1:

  • syrové ořechy (lepší jsou vlašské ořechy nebo pistácie) – 200 gr;
  • máslo – 50 g;
  • med – 50 g;
  • listové těsto bez droždí – 150-200 gr;
  • 1 žloutek + 1 lžíce mléka;
  • na namáčení: 50 g medu + 50 ml vroucí vody.

Příprava:

  1. Rozšlehejte ořechy mixérem, přidejte rozpuštěné máslo, med a důkladně rozmixujte (měli byste získat hustou hmotu). Listové těsto rozmrazíme, tence rozválíme a nakrájíme na 4 proužky.
  2. Na každý z nich dáme ořechovou náplň, okraje dobře přimáčkneme a spoj přitiskneme k sobě. Do pergamenem vyložené formy položíme 4 trubičky na sebe švy dolů. Nakrájejte na stejné čtverce a potřete je žloutkem smíchaným s mlékem.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 20-25 minut.
  4. Pro namáčení smícháme med s vroucí vodou, hotovou baklavu vyndáme a najednou dobře namočíme (pokud to tvar dovolí – můžeme vylít všechen sirup najednou a nechat ho vsáknout). Povrch ozdobíme nasekanými pistáciemi.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: