Jak připravit dokonalé smažené brambory s kůrkou a co do nich nikdy nedávejte, se dozvíte v článku My.
Dokonalé smažené brambory / foto depositphotos.com
Smažené brambory – to je nejjednodušší a nejdostupnější jídlo, jaké si lze představit. Při vší jednoduchosti přípravy a dostupnosti surovin však i tento pokrm v sobě nese několik tajemství.
Dříve jsme si povídali o tom, jaké brambory jsou nejzdravější, a dnes se podělíme o triky jejich přípravy.
Dokonalé smažené brambory – hlavní tajemství
Začněme tím, že ne všechny brambory lze smažit. Odrůdy s vysokým obsahem škrobu nejsou pro smažení vhodné, protože takové brambory nedrží tvar, tj. při vaření získáte na pánvi bramborovou kaši, nikoliv smažené brambory.
Pokud nechcete, aby vaše příloha měla nechutnou chuť, v žádném případě ji nevařte. nedávejte do ní cibuli. Takovou zeleninu mnoho lidí miluje, ale nese s sebou nebezpečnou nci – může se připálit a zkazit dojem z večeře. A tady je můžete přidat česnek – dokonale ladí s bramborami a dodává jim určitou pikantní chuť.
Nezapomeňte, že brambory by se měly smažit pouze pod uzavřeným víkem. Bez pokličky se pokrm bude vařit nerovnoměrně a buď část brambor zůstane syrová, nebo se připálí. Brambory nikdy nesmažte na vysokém ohni. Zelenina potřebuje čas na uvaření. Za 15-20 minut vysoký žár pokrm zcela zničí.
No a nakonec, abyste z obyčejných smažených brambor udělali mistrovské dílo, musíte znát několik osvědčených receptů.
Pečené brambory s cibulí za 20 minut
- Brambory – 1 kg.
- Cibule – 200 gr.
- Rostlinný olej – 50 ml.
- Sůl – podle chuti.
- Mletý pepř – podle chuti.
- Vavřínový list – 2 ks.
- Kuličky pepře – 3-4 ks.
- Česnek – 2-3 stroužky.
Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Nakrájenou zeleninu zalijte studenou vodou a nechte ji 10-15 minut odstát. To je nutné, aby se z brambor uvolnil přebytečný škrob. Pokud se tak nestane, začnou se během vaření rozpadat.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Do pánve nalijte několik lžic rostlinného oleje a dejte ji na střední teplotu. Vyjměte brambory z vody, položte je na papírovou utěrku a nechte je okapat. Zeleninu pošlete na pánev. Přikryjte je pokličkou a smažte na středním ohni 5-10 minut. K bramborám přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, hrášek, mletý pepř. Jemně brambory promíchejte, přikryjte pokličkou a smažte do měkka. Několik minut před dokončením brambor přidáme nasekaný česnek. Před podáváním můžeme smažené brambory posypat čerstvým koprem.
Smažené brambory s lesními houbami / foto depositphotos.com
Chutné smažené brambory s houbami
- Brambory – 1kg.
- Cibule – 200 gr.
- Houby – 400 gr.
- Sůl – podle chuti.
- Pepř – podle chuti.
- Rostlinný olej – 50 ml.
- Vavřínový list – 2 ks.
- Mletý pepř – 0,5 lžičky.
Pro tento pokrm je lepší použít čerstvé houby. Optimální volba – žampiony nebo lesní houby. Ideální jsou lišky, václavky nebo opiáty. Mražené houby pro lepší neberte, protože dají příliš mnoho tekutiny a nakonec získáte dušené, nikoli smažené brambory.
Zeleninu oloupejte, omyjte a nakrájejte na slámky. Houby omyjte a nakrájejte na plátky. Nakrájejte cibuli. Na rostlinném oleji osmahneme cibuli a houby. Po 10-15 minutách houby vyjmeme na talíř a do stejné pánve vložíme nakrájené brambory. Přidejte rostlinný olej a brambory smažte pod zavřenou pokličkou, dokud nejsou hotové. Vložte bobkový list, sůl a pepř. Osmažené houby a cibuli přidejte k bramborám 5-7 minut před jejich dokončením. Promíchejte, pokrm smažte dalších 5 minut a vypněte plotýnku.
Před podáváním smažené brambory s houbami ozdobte čerstvými bylinkami. Je lepší podávat se zakysanou smetanou nebo omáčkou ze zakysané smetany.
Klasické smažené brambory s kůrkou
- Brambory – 800 gr.
- Máslo – 50 gr.
- Rostlinný olej – 50 ml.
- Sůl – podle chuti.
- Pepř – podle chuti.
- Mouka – 100 g.
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tyčinky nebo plátky. Nakrájenou zeleninu zalijte studenou vodou a nechte 10 minut odstát, aby se odstranil přebytečný škrob. Po 10-15 minutách položte brambory na papírovou utěrku a utírejte je, dokud se z nich neodstraní veškerá tekutina. Osušené brambory přendejte do hluboké mísy. Přidejte mouku, sůl a mletý pepř. Brambory s moukou důkladně promíchejte.
Do rozehřáté pánve nalijte rostlinný olej a ihned přidejte máslo. Když se olejová směs rozpustí, pošlete na pánev brambory. Brambory smažte na středním ohni bez pokličky a pouze v jedné vrstvě. Pokud bude brambor hodně, budete muset pánev přikrýt pokličkou a v takovém případě se kůrčička neudělá.
Smažené brambory na nový způsob / foto depositphotos.com
Smažené brambory na nový způsob – recept z jídelního lístku restaurace
- Brambory – 800 gr.
- Uzené klobásy – 300 g.
- Cibule – 100 g.
- Rostlinný olej – 50 ml.
- Vavřínový list – 2 ks.
- Mletý pepř – podle chuti.
- Pálivý pepř – podle chuti.
- Česnek – 2-3 stroužky.
- Zakysaná smetana – 200 ml.
- Čerstvý kopr – 50 gr.
- Tvrdý sýr – 200 g.
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na silná půlkolečka. Do pánve nalijte rostlinný olej a postavte ji na střední teplotu. Do pánve vložte brambory, přikryjte je pokličkou a smažte 10 minut. Přidejte sůl, pepř, bobkový list a nakrájenou cibuli. Promíchejte a přidejte uzené klobásy nakrájené na kolečka. Smažte, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
Nastrouháme tvrdý sýr a smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Upozornění: Pokud máte pánev s kovovou nebo odnímatelnou rukojetí – pokračujte ve vaření v ní. Pokud máte pánev s plastovou rukojetí, přendejte brambory do pečicí formy. Brambory přelijte omáčkou ze zakysané smetany a sýra a vložte je na 20 minut do vyhřáté trouby. Před podáváním je posypte čerstvým koprem.