Nejškodlivější kuchyňské náčiní, které mění jídlo v jed, bylo pojmenováno.

Foto: z veřejných zdrojů

Oblíbené materiály, které nereagují s potravinami a nevypouštějí škodlivé látky.

Každý den používáme k vaření, uchovávání a konzumaci potravin různé náčiní, ale víme, které náčiní může být škodlivé pro naše zdraví? RBC-Ukrajina nám prozradí, které nádobí bychom neměli používat, a to s odkazem na školitele Jurije Popka na Facebooku.

Jaké nádobí může být škodlivé pro naše zdraví?

Většina z nás nepřemýšlí o tom, že právě nádobí, ve kterém vaříme a uchováváme potraviny, může být pro tělo potenciálně škodlivé. Ve skutečnosti se i ty nejzdravější potraviny, pokud se vaří nebo skladují ve špatném nádobí, mohou stát nezdravými.

Jednou z nejběžnějších variant nádobí, které se v kuchyních vyskytuje, je hliníkové nádobí včetně alobalu, které používáme k pečení nebo uchovávání potravin.

Hliník je však těžký kov, který se při zahřívání může dostat do potravin. Hromadění hliníku v těle může způsobit vážné zdravotní problémy, zejména negativně ovlivnit nervový systém. Vědci se domnívají, že nadměrné hromadění hliníku v těle může být příčinou různých neurologických onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba.

Vůbec bezpečné není ani teflonové nádobí, které se bohužel v kuchyních také hojně používá. Teflonové povlaky mohou při zahřívání uvolňovat škodlivé toxické látky, zejména kyselinu perfluoroktanovou. Při teplotách nad 220 °C se z teflonových povlaků může uvolňovat benzen, který je karcinogenní. Je proto důležité mít na paměti, že teflonové povrchy se nesmí zahřívat na teplotu vyšší než 220 °C a jakékoli poškození povlaku je důvodem k okamžitému vyřazení takového nádobí, protože se stává nebezpečným.

Měděné nádobí také není bezpečné pro použití při vaření, i když má své výhody, například dobře vede teplo a je estetické. Měď však může oxidovat a reagovat s kyselými potravinami, což může vést k tomu, že se do jídla dostanou škodlivé sloučeniny. Proto není používání čistě měděného nádobí pro vaření tou nejlepší volbou.

Dalším materiálem, kterému je třeba se vyhnout, je melaminové nádobí. Je oblíbené pro svou levnost a různorodost barev, ale při zahřívání (zejména pokud teplota přesáhne 70 °C) může melamin uvolňovat formaldehyd, karcinogen, který může mít negativní vliv na zdraví, zejména pokud se v takovém nádobí skladují nebo servírují potraviny.

Které nádobí je zdravotně nezávadné?

Nejlepší volbou pro vaření a skladování potravin je nádobí z nerezové oceli. Zvláště důležité je vybírat ocel s označením 18/10, 18/8 nebo 18/0. Čísla v označení udávají obsah chromu a niklu v oceli, který určuje její kvalitu a odolnost proti korozi.

Nejlepší volbou je ocel označená jako „chirurgická nerezová ocel“, která zaručuje vysokou kvalitu a bezpečnost. Nyní již víte, že můžete vařit s kvalitním nádobím bez obav o své zdraví.

Pokud jde o skladování potravin, je nejlepší používat skleněné nebo keramické nádobí. Je důležité si uvědomit, že ocel může při dlouhodobém skladování v chladničce oxidovat, proto je lepší dát přednost skleněným nebo keramickým nádobám, které s produkty nereagují. Kromě toho jsou sklo a keramika na rozdíl od mnoha plastových nádob naprosto zdravotně nezávadné.

Litinové nádobí je také skvělou volbou pro ty, kteří chtějí nejen užitečné, ale i odolné nádobí. Litina nejen dobře vede teplo, ale je také prospěšná pro osoby s nedostatkem železa, protože část tohoto prvku může při vaření přecházet do pokrmů. Nezapomeňte však, že litinové nádobí je poměrně těžké a vyžaduje také zvláštní péči, protože je náchylné ke korozi. Proto by se mělo po každém použití důkladně vysušit a naolejovat malým množstvím oleje.

Plastové nádobí se také hojně používá, při výběru je však důležité věnovat pozornost označení. Nádobí, které není speciálně označeno „BPA-free“, může uvolňovat toxické látky, zejména bisfenol A (BPA), který negativně ovlivňuje hormonální systém a může vést ke vzniku různých onemocnění. Chcete-li udržet jídlo teplé, vybírejte plastové nádobí s označením „PP“ (polypropylen) vhodné pro použití v mikrovlnné troubě.

Podle Yuriho není nikdy dobré šetřit na nádobí, které používáme k vaření a uchovávání potravin. Výběrem kvalitního nádobí si nejen zachováte zdraví, ale také bude vaše jídlo chutnější a bezpečnější.

Dejte přednost materiálům, které nereagují s potravinami a nevylučují škodlivé látky, a budete mít jistotu, že jídlo, které vaříte, vašemu tělu jen prospěje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: