Možná jste si neuvědomili, že v mrazáku nemůžete uchovávat některé potraviny, u kterých se na první pohled zdá, že jim teploty pod bodem mrazu prospívají.
Chcete-li správně skladovat potraviny, měli byste znát některé nce / koláž s fotografiemi depositphotos.com a My (Serhiy Chuzavkov)
Lidé se často učí metodou pokusů a omylů, ale někdy je lepší se prostě poučit ze zkušeností jiných lidí, například pokud jde o to, jaké potraviny by se neměly zmrazovat – můžete tak ušetřit spoustu času a peněz.
Během procesu zmrazování se v potravinách vlhkost mění na krystaly a kvůli tomu se ničí buněčné stěny. Důsledky jsou jasně vidět po rozmrazení některých potravin – místo dokonale konzervovaných potravin můžete získat něco podobného bramborové kaši.
My se rozhodl shromáždit TOP 20 výrobků a pokrmů, které by rozhodně neměly putovat do mrazáku. Rozhodli jsme se rozdělit výrobky do různých kategorií – zelenina, ovoce, bylinky a potraviny určené k přímé spotřebě.
Které hotové pokrmy by se neměly zmrazovat
Někdy se zdá dost rozumné uvařit spoustu jídla a zmrazit ho, abyste ho v náročný den mohli jen vytáhnout a nemuseli se starat o to, co bude k snídani, obědu nebo večeři. Ale ne vždy to funguje. Ukazuje se, že například „mléčné výrobky“ nemůžete zmrazit v mrazáku:
- jogurt (oddělí se, stane se nechutným);
- zakysaná smetana (uvolňuje se syrovátka);
- majonéza (oddělí se, už není hustá);
- mléko (ztrácí chuť a může se začít rozpadat);
- měkké sýry (ztrácejí chuť).
Například pokud dáte brynzu do lednice a poté ji rozmrazíte, můžete místo obvyklého výrobku získat mdlé hrudky.
Co nelze skladovat v mrazničce z hotových jídel:
- těstoviny (ztrácejí chuť i vzhled);
- želé a pokrmy, které obsahují želatinu, např. cholodets nebo bisque;
- strouhanka (již není křupavá);
- pokrmy s majonézou, jogurtem, zakysanou smetanou, brynzou nebo měkkými sýry;
- mléčné nebo sýrové polévky.
Pokud dáte nádobí se želatinou do mrazáku, může se stát, že po rozmrazení získáte jen hustou tekutinu.
Proč by se ryby a maso neměly znovu zmrazovat
Když už se ryba nebo maso řádně rozmrazí (během rozmrazování byste je měli nechat v lednici), měli byste je ihned uvařit. Je lepší vaření neodkládat a neposílat tyto potraviny po rozmrazení zpět do mrazničky, protože se v nich mohou množit různé bakterie, které mohou člověku ublížit.
Která zelenina by se neměla zmrazovat
Celá zelenina, která obsahuje hodně tekutiny, by se neměla zmrazovat, protože po rozmrazení nebude stejná.
Jaká zelenina by se neměla zmrazovat v mrazničce:
- cuketa (cuketa);
- okurky;
- rajčata;
- brambory;
- lilky.
Některé hostitelky doporučují nakrájet vodnatou zeleninu nadrobno a poté ji zmrazit a poslat do pokrmů bez rozmrazování.
Které ovoce by se nemělo zmrazovat
U ovoce je site stejná jako u zeleniny – velké a šťavnaté ovoce by se nemělo zmrazovat celé:
- jablka;
- melouny;
- melouny.
Pokud jablko naskládáte do mrazáku, může se vám po rozmrazení „rozmačkat“.
Jaké bylinky by se neměly zmrazovat
Některé druhy zelenin se posílají k zamražení pod touto podmínkou – jsou jemně nasekané, úhledně naaranžované a pak se bez rozmrazování přidávají do pokrmů při vaření. Takto lze postupovat například u kopru nebo petrželky. Existují však rostliny, které by se zmrazovat neměly:
- saláty;
- rukola.
Také není dobré dávat listy bílého zelí do mrazáku.
Dříve My napsal, jaké ovoce a zeleninu nelze skladovat vedle sebe.