Budete se asi divit, ale sůl lze nahradit i tak, aniž by se zkazila chuť pokrmu. A abyste to udělali správně, musíte znát několik tajemství.
Prozradíme vám, co můžete přidat do pokrmu místo soli, abyste nejen nezkazili jeho chuť, ale také ji výrazně zlepšili.
Jak nahradit sůl v pokrmech: tipy profesionálních kuchařů
- Sójová omáčka obsahuje koření a sůl, takže je bezpečné ji používat. Hodí se k přípravě prvních a druhých chodů, salátů, ryb a masa. Měli byste však mít na paměti, že by se neměla konzumovat více než dvě polévkové lžíce denně. Můžete použít i jiné omáčky, které obsahují sůl.
- Sušená zelenina. Prodává se velké množství sad různé sušené zeleniny, které obsahují sůl ve svém složení. Tato zelenina je vynikající přísadou do všech pokrmů, protože si i po usušení zachovává svou užitečnost, chuť a vůni.
- Koření Sůl lze výborně nahradit také kořením. Estragon je pikantní, slaný a mírně pálivý. Majoránka je pikantní a mírně pálivá, koriandr koření pokrmy, příjemně voní po anýzu a citrusech. Kmín je poměrně trpký, sladce pikantní chuti. Vhodné je také běžné koření – pepř, kopr, petržel, bazalka, rozmarýn, kurkuma, paprika.
- Ocet Sůl lze nahradit i octem, ale je třeba dbát na to, abyste to s kyselostí nepřehnali. Je lepší používat jablečný, balzamikový nebo hroznový ocet než bílý ocet. Použít lze také šťávu z citronu.
- Mořské řasy obsahují velké množství soli, vitamínů a jódu, takže jsou nejen dobrou, ale i zdravou náhradou soli. Mořské řasy je třeba usušit, poté rozdrtit a práškem posypat pokrmy.
- Nakládaná zelenina nebo marináda. Pokud máte zbytky nakládané zeleniny nebo rajčatové marinády, můžete je přidat místo soli. Můžete také přidat drcené okurky nebo nakládané okurky a rajčata, abyste pokrm osladili.
Které cibule by se neměly přidávat do salátů a které budou v pokrmu perfektní.
Jak správně smažit houby s cibulí: tuto chybu dělá téměř každý.
Jak rychle uvařit hrách, aniž byste ho museli přes noc namáčet: kulinářský trik