Koření číslo 1, které pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi: odborníci na výživu vysvětlili jeho výhody

Foto: z otevřených zdrojů

Zázvor je něco, co by mělo být ve vašem jídelníčku v zájmu vašeho zdraví.

Existuje již řada výzkumů, které potvrzují, že koření potřebujeme nejen proto, aby byl určitý pokrm chutnější. Mají také zdraví prospěšné účinky. A pokud jde o snižování hladiny cukru v krvi a zlepšování citlivosti na inzulín, mnozí doporučují skořici.

Pokud se však zaměříte pouze na skořici, můžete vynechat jiné koření, které může být také účinné, píše registrovaná dietoložka Barbie Cervoniová v článku pro Eating Well. Její volbou je zázvor, který je stejně hřejivý jako skořice.

Jak zázvor pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

Zázvor je na prvním místě v seznamu díky svým silným vlastnostem. Zázvor obsahuje silné polyfenoly, jako je gingerol, které bojují proti zánětu, což může nepřímo pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi, uvádí doktorka Kanchan Koya, autorka knihy Spice Spice Baby, Kanchan Koya.

„Zánět je spojen s inzulinovou rezistencí a špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi. Proto může mít vyrovnávání zánětu pomocí koření, jako je zázvor, pozitivní vliv na hladinu cukru,“ poznamenává a dodává, že k potvrzení této souvislosti je zapotřebí dalšího výzkumu.

Článek s metaanalýzou publikovaný v časopise 2024 Nutrients zkoumal účinky běžných bylin a koření ze středomořské stravy – černého kmínu, hřebíčku, petržele, šafránu, tymiánu, zázvoru, černého pepře, rozmarýnu, kurkumy, bazalky, oregana a skořice – na hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou 2. typu.

Měřili hladinu glukózy nalačno, glykovaný hemoglobin (A1C) a koncentraci inzulinu.

Zázvor, kurkumin, šafrán a skořice významně snížily hladinu cukru nalačno, zatímco černý kmín a zázvor snížily hladinu A1C a inzulinu. Doplňky stravy se zázvorem (600 až 3 000 miligramů denně) byly jediným kořením, které mělo významný vliv na všechny tři měřené parametry.

Pro srovnání: 1 000 mg zázvoru představuje přibližně ½ čajové lžičky mletého zázvoru nebo 1 čajovou lžičku strouhaného syrového zázvoru.

„Některé studie naznačují, že zázvor může mít pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi tím, že zlepšuje citlivost na inzulín a zpomaluje trávení sacharidů, což vede k menšímu vzestupu hladiny cukru v krvi po jídle,“ trénuje registrovaná dietoložka Colette Miko. Studie navíc ukazují, že zázvor má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu.

Jedinou výhradou je, že pokud vás pálí žáha, může nadměrná konzumace zázvoru příznaky zhoršit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: