Prozradíme vám, jak uvařit kutyu z pšenice – jaké zrno vzít a zda je třeba ho namáčet.
Jak správně uvařit kutya / depositphotos.com
Kutya – hlavní rituální pokrm o Vánocích. Věří se, že spolu s uzvarou musí nutně stát na Svatý večer a na štědrovečerním stole, protože kutya je hostitelka a uzvara – hostitel. Jak se vaří kutya z pšenice podle starobylého ukrajinského receptu, a také kdy se kutya nosí, vám prozradíme níže.
Jak se dělá kutya na Vánoce – recept s pšenicí
V dnešní době se kutya často připravuje na bázi rýžových nebo perlových knedlíků, ale v autentickém receptu se pokrm připravuje z pšenice. Vaří se, pak se přidává spařený a nastrouhaný mák s medem, ořechy a v moderním podání i sultánky a jiné sušené ovoce. Podává se s ouzvarem.
Vánoční kutya
Složení:
- pšenice – 1 šálek* ;
- voda – 1 litr (4 šálky);
- máslo – 50 g;
- sůl – podle chuti;
- ořechy (loupané) – 100 g;
- mák – 100 g;
- voda – 200 ml;
- cukr – 100 g;
- med – 100 g.
*Sklenice na 250 ml.
Pro ouzvar:
- voda – 1,5 litru;
- sušení (sušená jablka a hrušky) – 250 g;
- sultánky – 50 g;
- med nebo cukr.
Jak uvařit pšenici na kutě
Můžete to udělat dvěma způsoby – s namáčením nebo bez něj. Namáčení pšenice je nutné, pokud se jedná o tvrdou pšenici – tak to dělali naši předkové (mimochodem, taková pšenice je chutnější a zdravější).
Pšenici je třeba dobře propláchnout, zalít vodou (1:4) a nechat 10-12 hodin odstát. Po scezení vody ji opět zalijeme stejným poměrem, osolíme a vaříme na mírném ohni asi hodinu – dokud není hotová (zrna začnou praskat). Pokud je pšenice hotová, ale tekutina zůstává, můžete zrno hodit na cedník a nechat okapat. Poté přidejte rozpuštěné máslo.
Jak uvařit pšenici na kutě bez namáčení
Je třeba vzít měkkou pšenici nebo leštěnou pšenici (obvykle se prodává balená v pytlích v hotových vánočních soupravách na kutě). Je třeba ji v případě potřeby omýt, zalít vodou, osolit a vařit, dokud není hotová. Přidá se rozpuštěné máslo.
Tvrdou pšenici lze vařit i bez namáčení, ale vaření bude trvat déle.
Jak připravit mák na kutě
Mák je třeba nejprve spařit – zalít vařící vodou a nechat odstát. Poté vodu slijte a rozemelte hmoždířem, abyste získali makové mléko. K máku přidejte med a cukr a dobře promíchejte.
Ořechy nahrubo nasekejte, v případě potřeby je můžete opražit.
Na souzvar je třeba sušené ovoce zalít vodou a nechat povařit, přidat cukr, pak zchladit a přidat med.
Do uvařené pšenice přidáme makovou omáčku a posypeme ořechy. Při podávání přidáme do kuty několik lžic uzvary.
Kdy se kutya nosí 2024
Kutya se jí v předvečer Vánoc – na Svatý večer. Podává se kmotrům, prarodičům, někdy také synovcům a dalším příbuzným. Kromě kutya se dává chléb a další výrobky (podle vlastního uvážení). Při přivítání se obvykle říká: „Děkuji vám, že jste přišli:
Dobrý večer, svatý večer, matka a otec poslali večerní jídlo!
Večeřníci – ti, kteří přinesli kutě – dostávají sladkosti, ovoce, peníze na oplátku, kmotřenci – dárky.
Dříve jsme vám řekli, co byste měli uvařit na Nový rok 2025.