Jak vařit kutyu a kdy ji nosit: tradice a starý ukrajinský recept

Prozradíme vám, jak uvařit kutyu z pšenice – jaké zrno vzít a zda je třeba ho namáčet.

Jak správně uvařit kutya / depositphotos.com

Kutya – hlavní rituální pokrm o Vánocích. Věří se, že spolu s uzvarou musí nutně stát na Svatý večer a na štědrovečerním stole, protože kutya je hostitelka a uzvara – hostitel. Jak se vaří kutya z pšenice podle starobylého ukrajinského receptu, a také kdy se kutya nosí, vám prozradíme níže.

Jak se dělá kutya na Vánoce – recept s pšenicí

V dnešní době se kutya často připravuje na bázi rýžových nebo perlových knedlíků, ale v autentickém receptu se pokrm připravuje z pšenice. Vaří se, pak se přidává spařený a nastrouhaný mák s medem, ořechy a v moderním podání i sultánky a jiné sušené ovoce. Podává se s ouzvarem.

Vánoční kutya

Složení:

  • pšenice – 1 šálek* ;
  • voda – 1 litr (4 šálky);
  • máslo – 50 g;
  • sůl – podle chuti;
  • ořechy (loupané) – 100 g;
  • mák – 100 g;
  • voda – 200 ml;
  • cukr – 100 g;
  • med – 100 g.

*Sklenice na 250 ml.

Pro ouzvar:

  • voda – 1,5 litru;
  • sušení (sušená jablka a hrušky) – 250 g;
  • sultánky – 50 g;
  • med nebo cukr.

Jak uvařit pšenici na kutě

Můžete to udělat dvěma způsoby – s namáčením nebo bez něj. Namáčení pšenice je nutné, pokud se jedná o tvrdou pšenici – tak to dělali naši předkové (mimochodem, taková pšenice je chutnější a zdravější).

Pšenici je třeba dobře propláchnout, zalít vodou (1:4) a nechat 10-12 hodin odstát. Po scezení vody ji opět zalijeme stejným poměrem, osolíme a vaříme na mírném ohni asi hodinu – dokud není hotová (zrna začnou praskat). Pokud je pšenice hotová, ale tekutina zůstává, můžete zrno hodit na cedník a nechat okapat. Poté přidejte rozpuštěné máslo.

Jak uvařit pšenici na kutě bez namáčení

Je třeba vzít měkkou pšenici nebo leštěnou pšenici (obvykle se prodává balená v pytlích v hotových vánočních soupravách na kutě). Je třeba ji v případě potřeby omýt, zalít vodou, osolit a vařit, dokud není hotová. Přidá se rozpuštěné máslo.

Tvrdou pšenici lze vařit i bez namáčení, ale vaření bude trvat déle.

Jak připravit mák na kutě

Mák je třeba nejprve spařit – zalít vařící vodou a nechat odstát. Poté vodu slijte a rozemelte hmoždířem, abyste získali makové mléko. K máku přidejte med a cukr a dobře promíchejte.

Ořechy nahrubo nasekejte, v případě potřeby je můžete opražit.

Na souzvar je třeba sušené ovoce zalít vodou a nechat povařit, přidat cukr, pak zchladit a přidat med.

Do uvařené pšenice přidáme makovou omáčku a posypeme ořechy. Při podávání přidáme do kuty několik lžic uzvary.

Kdy se kutya nosí 2024

Kutya se jí v předvečer Vánoc – na Svatý večer. Podává se kmotrům, prarodičům, někdy také synovcům a dalším příbuzným. Kromě kutya se dává chléb a další výrobky (podle vlastního uvážení). Při přivítání se obvykle říká: „Děkuji vám, že jste přišli:

Dobrý večer, svatý večer, matka a otec poslali večerní jídlo!

Večeřníci – ti, kteří přinesli kutě – dostávají sladkosti, ovoce, peníze na oplátku, kmotřenci – dárky.

Dříve jsme vám řekli, co byste měli uvařit na Nový rok 2025.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: