Foto: z veřejných zdrojů
Uvařit takové sušenky je snadné, ale ne každý zná tajemství, jak je udělat měkké a jemné.
Ovesné sušenky jsou pro mnoho lidí součástí dětství. A je to také chutné pohoštění k čaji, jídlo na cesty, svačina do práce nebo dítěti do školy. Uvařit takové sušenky je snadné, ale ne každý zná tajemství, jak je udělat měkké a jemné.
Jak udělat měkké a jemné ovesné sušenky, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na kuchařku z YouTube Katerynu Tarasenko.
Recept
Složení:
- Ovesné vločky – 135 g
- Mouka – 100 g mouky
- Vejce – 1 ks.
- Cukr – 50 g
- Slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce.
- Soda – 0,5 lžičky.
- Citronová šťáva nebo kyselina citronová – 0,5 lžičky.
- Špetka soli
Příprava:
- Ovesné vločky vložte do mixéru a rozemelte je. Můžete je rozemlít až na mouku, nebo můžete nechat několik kousků, které budou v těstě cítit.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte cukr a špetku soli a metličkou vymíchejte dohladka.
- Do vaječné směsi přidejte olej, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a jedlou sodu. Pokud nemáte jedlou sodu, použijte kvásek do těsta.
- Poté do vaječné směsi přidejte rozemleté vločky a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Prosejeme mouku a po částech ji přidáváme. Opět vše dobře prohněťte.
- Těsto by se mělo lepit, ale nebojte se – bude držet tvar. S moukou buďte opatrní, protože sušenky ztvrdnou právě kvůli velkému množství této složky.
- Pokud chcete, můžete do těsta přidat sušené ovoce, kandované ovoce, libovolné ořechy nebo rozdrcenou čokoládu. Pokud chcete ovesné sušenky s čokoládovou příchutí, nahraďte část mouky kakaovým práškem – stačí 1 polévková lžíce. měkké a jemné: podle tohoto receptu jsou ovesné sušenky vždy vynikajícíPokud chcete, můžete do těsta přidat ořechy nebo kousky čokolády (foto: freepik.com).
- Stůl posypeme moukou a z těsta vytvoříme kouli. Rozkrájejte ho na 8 stejných dílků. Mokrýma rukama z nakrájených kousků nejprve vytvarujte kuličky a poté je zploštěte na sušenky.
- Na plech položte pergamen a poté sušenky. Předehřejte troubu na 180 stupňů a sušenky pečte 30-40 minut.
- Hotové sušenky by měly být na okrajích trochu křupavé a uvnitř křehké a měkké.