Jak si vybrat zrnkovou kávu: 3 znaky kvality, které ne všichni pijáci kávy znají

Prozradíme vám, podle čeho vybírat zrnkovou kávu – na co byste si měli dát při nákupu především pozor.

Jak vybrat zrnkovou kávu – 3 hlavní kritéria / depositphotos.com

Mnoho lidí kávu miluje a pije ji každý den. Ale někdy se i vášniví pijáci kávy ocitnou před těžkou volbou a snaží se pochopit, podle čeho vybírat kávová zrna. Není na tom nic složitého: stačí věnovat pozornost třem hlavním kritériím a také vědět, kterou kávu se rozhodně nevyplatí kupovat. Vše ostatní je otázkou chuti.

Jak vybrat zrnkovou kávu – 3 hlavní kritéria

Kritérií pro výběr kávy je mnoho, ale především byste měli věnovat pozornost třídě, stupni pražení a čerstvosti kávových zrn.

1. Odrůda kávy

Existují dvě nejběžnější odrůdy kávy, arabica a robusta. Liší se způsobem pěstování, chutí a cenou.

  • Arabika má jemnou a delikátní chuť se sladkými čokoládovými tóny, zatímco Robusta má těžší chuť s hořkou příchutí.
  • Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách při nízkých průměrných teplotách, zatímco Robusta roste v nižších nadmořských výškách a při vyšších teplotách;
  • Robusta se snadněji pěstuje a dává větší výnosy z hektaru než arabica, takže je levnější.

Kvalitnější káva se skládá buď ze 100% arabiky, nebo ze směsi zrn robusty (10-30 %) a arabiky (70-90 %).

To však neznamená, že odrůda robusta je horší než arabica. Robusta je speciální káva a existuje mnoho znalců kvalitní robusty.

2. pražení kávy

Existují tři stupně pražení kávových zrn – tmavé, střední a světlé:

  • tmavé pražení – je méně kofeinová a méně kyselá, ideální pro espresso a Cold Brew (při přípravě se studenou vodou), stejně jako pro překapávanou kávu se smetanou a mlékem;
  • středně pražená – oblíbená pro svou vyváženou a umírněnou chuť, tato zrna jsou méně kyselá a ovocnější než světle pražená, ale zároveň méně intenzivní než tmavě pražená, ideální pro espresso nebo pourover kávu (přes filtr);
  • světlé pražení – má ostrou kyselost, jemnější a jasnější chuť a zachovává si výrazné a původní vlastnosti pražených zrn, ideální pro přípravu v pouroveru nebo překapávanou kávou.

Toto kritérium vám bude vodítkem i v případě, že si nevíte rady s výběrem zrnkové kávy pro váš kávovar.

3. Čerstvost kávových zrn

Není nic lepšího než šálek čerstvě upražené kávy! Při výběru kávových zrn je lepší dávat přednost čerstvě praženým, protože časem se chuť, která vzniká v důsledku chemické reakce při pražení, vytrácí. Většina znalců kávy se shoduje, že nejkvalitnější nápoj pochází ze zrn připravených 7-21 dní po pražení. Jinými slovy, čím čerstvější, tím lepší.

Další věcí, které je třeba věnovat pozornost, je obsah kofeinu v zrnech: Robusta obsahuje v průměru dvakrát více kofeinu než Arabica.

Jak si vybrat zrnkovou kávu – chečeho se vyvarovat

Přestože se průmysl zaměřuje na kvalitu, špatná káva stále existuje. Její kvalita ovlivňuje nejen chuť nápoje, ale také vaše zdraví.

Při výběru zrnkové kávy zvažte následující faktory:

  • vyhněte se kávě balené ve velmi velkých sáčcích – renomovaní výrobci kávy praží a balí svá kávová zrna tak, aby zaručili spravedlivé ceny a chuť a čerstvost v každém šálku;
  • vakuové sáčky, které zachovávají chuť, čerstvost a aroma pražené kávy – to je pro dobrou kávu nezbytnost, nepodléhejte marketingovým trikům, jako jsou skleněné nádoby a průhledné sáčky – vypadají hezky, ale propouštějí světlo, hlavního nepřítele kávových zrn;
  • vyhněte se každé kávě, která nemá označený původ – označení země nestačí, musí být uvedena farma nebo oblast, kde kávovník vyrostl;
  • označení „100% káva“ není známkou kvality, ale indikátorem nekvalitní směsi, na etiketě by mělo být uvedeno „100% káva Arabica“, to zaručí kvalitu;
  • dalším červeným praporkem je datum „good to“, nikoliv datum „pražení“ na etiketě, které určuje čerstvost kávových zrn, nikoliv to, kdy se stanou nepitnými.

Tip: Dávejte si pozor na bio kávu – označenou nápisem ORGANIC. Jedná se o obzvláště hodnotný druh, který se sklízí z certifikovaných plantáží, kde se nepoužívají žádná chemická hnojiva.

Již dříve jsme vám prozradili, jak využít kávovou sedlinu – možnosti pro domácnost a zahradu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: