Jak dlouho vařit mladou kukuřici v hrnci, multicookeru a jak ji vařit v mikrovlnné troubě, na grilu a v troubě, aby byla šíleně chutná.
Jak uvařit kukuřici, aby byla měkká / depositphotos.com
Kukuřici miluje téměř každý, takže nikdy nevynechá sezónu – jakmile klasy dozrají, okamžitě se vaří a jedí. Zvláště náruživí milovníci kukuřice si dokonce stihnou uvařenou kukuřici zamrazit na zimu. Jak správně vařit kukuřici a jaký druh kukuřice je lepší vzít, kolik se má vařit po uvaření a zda se má solit – prozradíme vám všechna hlavní tajemství šťavnatých a chutných klasů.
Jak vybrat kukuřici
Chcete-li získat šťavnatou, chutnou a zdravou kukuřici, musíte ji správně vybrat:
- Vezměte si sezónní mladou kukuřici – srpnovou, s bílými nebo světle žlutými, rovnoměrnými a hustými zrny;
- mladá kukuřice má bílé šťávy, které vytékají ze zrn při lisování; pokud je šťáva jasně žlutá, je kukuřice stará nebo dlouho ležela;
- Pokud je to možné, pořiďte si kukuřici s listy – měly by být zelené, ne uschlé.
Jak dlouho vařit kukuřici
Na otázku „Jak dlouho vařit kukuřici?“ neexistuje jednotná odpověď – záleží na odrůdě, zralosti, druhu, velikosti klasu a způsobu vaření.
V průměru by se mladá kukuřice v listech měla vařit 10-20 minut. Po 10 minutách byste měli každých 5 minut kontrolovat její připravenost – párátkem nebo vidličkou. Pokud je kukuřice již zralá, může se po vyvaření vody vařit až 2 hodiny.
Jak správně vařit kukuřici, aby byla měkká
Ať už máte jakýkoli druh kukuřice, existuje několik obecných zásad pro její vaření:
- Před vařením kukuřici omyjte pod tekoucí vodou a na hodinu ji namočte – zrna tak budou měkčí;
- Použijte stejně velké klasy, aby se vařily rovnoměrně;
- kukuřici vkládejte do studené vody, nikoli do vroucí;
- kukuřici můžete vařit i v listech, ale pouze pokud je čerstvá – bude aromatičtější;
- kukuřici vařte v silnostěnném hrnci s těsnou pokličkou.
Tajemství: Chcete-li kukuřici dodat jemnější chuť, přidejte do vody na vaření trochu cukru. Po uvaření vodu slijte, kukuřici zabalte do utěrky a nechte ji 30-60 minut odpočívat – bude tak šťavnatější a chutnější.
Je třeba při vaření kukuřice vodu solit? Ne, nemusíte. Pokud ji ihned osolíte, kukuřice ztvrdne. Lepší je solit kukuřici již uvařenou nebo 5 minut před koncem vaření.
Jak vařit kukuřici – 5 způsobů
Kukuřici lze vařit nejen v hrnci, ale také v mikrovlnné troubě, multicookeru nebo parním hrnci, troubě a na grilu.
- Jak vařit kukuřici v hrnci
Zde je vše jednoduché: kukuřičné klasy se vaří na plotně, v listech nebo bez nich, můžete ve vodě a můžete v mléce – bude tak šťavnatější a krémovější chuti. Průměrná doba vaření je 25 minut od uvaření.
- Jak vařit kukuřici v multicookeru
Kukuřičné klasy by měly být nakrájeny na kousky, které se vejdou do mísy multicookeru. Naplňte je vodou a zvolte režim „Polévka“. Navrch můžete položit omyté listy. Vařte (pod pokličkou) 15 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít, pokud je kukuřice mladá, a 30-40 minut – pokud je zralá.
- Jak uvařit kukuřici na klasu v mikrovlnné troubě
V mikrovlnné troubě je nejlepší vařit mladou kukuřici. Klasy je třeba očistit a ponechat ve vodě asi 1 hodinu. Poté je zabalte do pečicího rukávu nebo igelitového sáčku, zavažte, udělejte do něj několik otvorů jehlou nebo vidličkou (kvůli páře) a vařte je v žáruvzdorné misce při vysokém výkonu 5-10 minut.
- Jak vařit kukuřici v troubě
Kukuřičné klasy vložte do pekáče a pečte 40 minut až 2 hodiny v závislosti na jejich zralosti.
- Jak grilovat kukuřici
Kukuřici lze připravovat na grilu buď vcelku, nebo po částech – napíchněte ji na špejle a grilujte.
Existuje i další možnost. Před smažením ji namočíme na 15 minut do vody, pak ji oloupeme do poloviny (stačí otočit listy), potřeme rostlinným olejem, osolíme, obalíme a dáme na 5-7 minut na uhlí. Po sesunutí na okraj přikryjeme pokličkou a namáčíme dalších 15 minut.
Dříve jsme si řekli, zda můžete pít rostlinné mléko každý den.