Zda je třeba vodu při vaření kukuřice solit: co jste nevěděli

Jak dlouho vařit mladou kukuřici v hrnci, multicookeru a jak ji vařit v mikrovlnné troubě, na grilu a v troubě, aby byla šíleně chutná.

Jak uvařit kukuřici, aby byla měkká / depositphotos.com

Kukuřici miluje téměř každý, takže nikdy nevynechá sezónu – jakmile klasy dozrají, okamžitě se vaří a jedí. Zvláště náruživí milovníci kukuřice si dokonce stihnou uvařenou kukuřici zamrazit na zimu. Jak správně vařit kukuřici a jaký druh kukuřice je lepší vzít, kolik se má vařit po uvaření a zda se má solit – prozradíme vám všechna hlavní tajemství šťavnatých a chutných klasů.

Jak vybrat kukuřici

Chcete-li získat šťavnatou, chutnou a zdravou kukuřici, musíte ji správně vybrat:

  • Vezměte si sezónní mladou kukuřici – srpnovou, s bílými nebo světle žlutými, rovnoměrnými a hustými zrny;
  • mladá kukuřice má bílé šťávy, které vytékají ze zrn při lisování; pokud je šťáva jasně žlutá, je kukuřice stará nebo dlouho ležela;
  • Pokud je to možné, pořiďte si kukuřici s listy – měly by být zelené, ne uschlé.

Jak dlouho vařit kukuřici

Na otázku „Jak dlouho vařit kukuřici?“ neexistuje jednotná odpověď – záleží na odrůdě, zralosti, druhu, velikosti klasu a způsobu vaření.

V průměru by se mladá kukuřice v listech měla vařit 10-20 minut. Po 10 minutách byste měli každých 5 minut kontrolovat její připravenost – párátkem nebo vidličkou. Pokud je kukuřice již zralá, může se po vyvaření vody vařit až 2 hodiny.

Jak správně vařit kukuřici, aby byla měkká

Ať už máte jakýkoli druh kukuřice, existuje několik obecných zásad pro její vaření:

  • Před vařením kukuřici omyjte pod tekoucí vodou a na hodinu ji namočte – zrna tak budou měkčí;
  • Použijte stejně velké klasy, aby se vařily rovnoměrně;
  • kukuřici vkládejte do studené vody, nikoli do vroucí;
  • kukuřici můžete vařit i v listech, ale pouze pokud je čerstvá – bude aromatičtější;
  • kukuřici vařte v silnostěnném hrnci s těsnou pokličkou.

Tajemství: Chcete-li kukuřici dodat jemnější chuť, přidejte do vody na vaření trochu cukru. Po uvaření vodu slijte, kukuřici zabalte do utěrky a nechte ji 30-60 minut odpočívat – bude tak šťavnatější a chutnější.

Je třeba při vaření kukuřice vodu solit? Ne, nemusíte. Pokud ji ihned osolíte, kukuřice ztvrdne. Lepší je solit kukuřici již uvařenou nebo 5 minut před koncem vaření.

Jak vařit kukuřici – 5 způsobů

Kukuřici lze vařit nejen v hrnci, ale také v mikrovlnné troubě, multicookeru nebo parním hrnci, troubě a na grilu.

  • Jak vařit kukuřici v hrnci

Zde je vše jednoduché: kukuřičné klasy se vaří na plotně, v listech nebo bez nich, můžete ve vodě a můžete v mléce – bude tak šťavnatější a krémovější chuti. Průměrná doba vaření je 25 minut od uvaření.

  • Jak vařit kukuřici v multicookeru

Kukuřičné klasy by měly být nakrájeny na kousky, které se vejdou do mísy multicookeru. Naplňte je vodou a zvolte režim „Polévka“. Navrch můžete položit omyté listy. Vařte (pod pokličkou) 15 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít, pokud je kukuřice mladá, a 30-40 minut – pokud je zralá.

  • Jak uvařit kukuřici na klasu v mikrovlnné troubě

V mikrovlnné troubě je nejlepší vařit mladou kukuřici. Klasy je třeba očistit a ponechat ve vodě asi 1 hodinu. Poté je zabalte do pečicího rukávu nebo igelitového sáčku, zavažte, udělejte do něj několik otvorů jehlou nebo vidličkou (kvůli páře) a vařte je v žáruvzdorné misce při vysokém výkonu 5-10 minut.

  • Jak vařit kukuřici v troubě

Kukuřičné klasy vložte do pekáče a pečte 40 minut až 2 hodiny v závislosti na jejich zralosti.

  • Jak grilovat kukuřici

Kukuřici lze připravovat na grilu buď vcelku, nebo po částech – napíchněte ji na špejle a grilujte.

Existuje i další možnost. Před smažením ji namočíme na 15 minut do vody, pak ji oloupeme do poloviny (stačí otočit listy), potřeme rostlinným olejem, osolíme, obalíme a dáme na 5-7 minut na uhlí. Po sesunutí na okraj přikryjeme pokličkou a namáčíme dalších 15 minut.

Dříve jsme si řekli, zda můžete pít rostlinné mléko každý den.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: