Proč přidávat do mletého masa minerální vodu: trik pro šťavnaté kotlety

Poradíme vám, jak připravit chutné řízky – co přidat do mletého masa a v jakém poměru.

Proč přidávat vodu do mletého masa – lifehack / depositphotos.com

Šťavnaté řízky s křupavou a krásnou kůrčičkou – to je ideální pokrm pro každodenní stůl i slavnostní hostiny. Ne vždy je však možné připravit chutné šťavnaté řízky bez pomocných surovin. Vyvstává oprávněná otázka, co přidat do mletého masa na kotlety, aby zůstaly šťavnaté, ale neporušily základní strukturu.

Unian vám poradí, jak připravit šťavnaté řízky bez větších problémů.

Jak získat šťavnaté řízky – hlavní pravidla

Není mnoho ingrediencí, které se nacházejí v běžné domácí ledničce a které jsou schopny způsobit dodatečné uvolnění užitečné masové šťávy v mletém mase. Především pochopit, co můžete přidat do mletého masa pro získání šťavnatosti, lze na základě vašich chuťových preferencí. Klasickými způsoby jsou samozřejmě cibule a mléko, ale existují i alternativy, jako je led a minerální voda, a o nich si povíme více.

Proč se do mletého masa přidává minerální voda

Oxid uhličitý obsažený v balené minerální vodě je jedním z nejúčinnějších a nejúčinnějších způsobů, jak dodat řízkům větší šťavnatost a vzdušnost. Samotná minerální voda také přispívá k intenzivnější tvorbě šťávy díky aktivním prvkům, které obsahuje. Je však třeba vzít v úvahu důležitý detail – vody by se mělo přidávat jen malé množství a pouze ve fázi přípravy mletého masa, protože v dalším procesu přípravy by pouze zkazila základní konzistenci. Při vaření mletého masa bílkovinné sloučeniny v mase, z něhož se mleté maso vyrábí, podléhají teplu, a proto se částečně srazí. Zde je zřejmé, proč by se do mletého masa měla přidávat voda – zabrání tomuto procesu.

Proč se do mletého masa přidává led

Led má podobné vlastnosti jako minerální voda s jednou výjimkou – v závislosti na tom, jakou vodu zmrazíte, bude nebo nebude obsahovat stejné prospěšné minerální látky. Led by se měl přidávat v menším množství než voda. Snažte se neustále sledovat stav mletého masa, protože při drcení se led úplně nerozbije a tání, dá navíc tekutinu – šťavnaté řízky se neudělají. Stejně jako v případě obyčejné vody by se led měl přidávat až ve fázi přípravy mletého masa.

Co přidat do mletého masa na kotlety pro šťavnatost – možnosti

V návaznosti na složky receptu pokrmu můžete experimentovat se složením podle své chuti a preferencí. Máte-li například za úkol připravit rybí řízky, zkuste do připraveného mletého masa přidat několik kapek citronové šťávy nebo nízkoprocentního ovocného octa. To dodá řízkům pikantní chuť a nasytí je vlastní přírodní šťávou, takže „manipulace“ s vodou nebude nutná.

„Jak se dělají sekané?

Mleté hovězí a vepřové maso je díky své hustší konzistenci odolnější vůči vlhkosti než mleté rybí maso. Pokud chcete mít přirozenější a bohatší chuť, promyslete si, co přidat do mletého masa na kotlety pro šťavnatost – malý díl vepřového sádla, slaniny nebo uzeného sádla, a nešetřete kořením, protože to jen přispívá k odhalení chutí připravovaného pokrmu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: