Proč je káva hořká a jak se zbavit nepříjemné chuti?

Pokud vaše káva chutná příliš hořce, snižuje se váš požitek z ní.

Káva – je oblíbený nápoj, který si oblíbilo mnoho lidí. Vyznačuje se vynikající chutí a vůní. Existují však lidé, kteří nemají rádi hořkou chuť tohoto nápoje.

Proč je káva hořká

Zelená zrna kávy Arabica a Robusta ve skutečnosti nejsou proslulá hořkou chutí. Ta se projevuje již při pražení. Důvodem jsou deriváty kyseliny chlorogenové, které vznikají po tepelné úpravě. Uvolňují se laktony, které se poté rozkládají na fenylindany. Samotná hořkost kávy závisí na tom, kolik těchto prvků se v nápoji nachází.

Příprava kávy K přípravě kávy nepoužívejte vroucí vodu. Ideální teplota vody pro většinu káv je 92 až 96 stupňů Celsia. Pokud je voda teplejší, může káva zhořknout, a pokud je studenější než 85 stupňů Celsia, bude mít vodovou nebo kyselou chuť. Teplota vody je rozhodující, protože určuje, které a kolik aromatických látek se z kávy uvolní.

Jak odstranit hořkost kávy

Špetka soli

Do čerstvě uvařené kávy je vhodné přidat trochu soli. Sůl obsahuje ionty, které neutralizují nepříjemnou hořkost. Zároveň nápoj nebude slaný.

Mléko a smetana

Právě tuk z mléka a smetany pomáhá odstranit hořkost kávy.

Cukr

Přidejte si do kávy lžičku cukru a všimněte si, že váš nápoj už má sladkou a vůbec ne hořkou chuť.

Již dříve jsme psali, proč káva způsobuje ospalost. Více se o tom dočtete v Novinky.

  • Co se děje s tělem, když se vzdáte masa
  • Toto exotické ovoce nemusí být tak bezpečné, jak si myslíte
  • Je pravda, že marshmallow jsou zdravé a kdo by je neměl jíst?
  • Přínosy a škody instantní kávy: co byste měli vědět o tomto osvěžujícím nápoji
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: