Existuje řada studií o povaze vlivu kávy na organismus v závislosti na způsobu přípravy nápoje. O výsledcích jedné z těchto studií si povíme v materiálu TSN.ua
Káva může mít na organismus pozitivní i negativní účinky. Norští vědci, kteří již více než 20 let zkoumají účinky kávy na lidský organismus a zjistili nejškodlivější a nejzdravější způsoby její přípravy, nám prozradí, jak káva působí na lidský organismus v závislosti na způsobu její přípravy.
Která káva je nejškodlivější
Studie byla provedena v letech 1985-2003. Studie se zúčastnilo 500 000 lidí ve věku od 20 do 79 let. Jednalo se o osoby, které konzumovaly kávu připravenou různými způsoby. Kromě kávových návyků byl zohledněn životní styl, různé faktory ovlivňující zdraví, jako jsou zlozvyky, hmotnost a fyzická aktivita.
Univerzita v Göteborgu došla k závěru, že existuje souvislost mezi způsoby přípravy kávy, infarktem a délkou života.
Podle zveřejněné studie, nejškodlivější byla nefiltrovaná káva a káva uvařená přímo v šálku.. Nefiltrovaná káva obsahuje velké množství látek (30krát více než ve filtrované kávě), které zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu.
Nejzdravější způsob pití filtrované kávy je pití filtrované kávy – káva připravená tak, že se horká voda jednou protáhne přes vrstvu mleté kávy na filtru. Podle studie mírná konzumace takové kávy snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Nejnižší úmrtnost mezi účastníky studie byla u těch, kteří pili jeden až čtyři šálky filtrované kávy denně. A pití takové kávy se ukázalo být dokonce zdravější než úplné vzdání se tohoto nápoje. Jak ukázala studie, pití filtrované kávy snížilo riziko úmrtí z jakéhokoli důvodu o 15 % ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepili vůbec. Autoři zveřejněné studie předpokládají, že tyto pozitivní účinky jsou způsobeny tím, že káva je bohatá na antioxidanty.
Jako nejškodlivější se ukázala káva nefiltrovaná, kdy se kávová sedlina nechává dlouho v horké vodě. Bylo také zjištěno, že espresso, cappuccino, turecká káva a káva připravená ve french pressu patří mezi méně zdravé nápoje než filtrovaná káva.
Kdo by neměl pít kávu
Připomeňme si, pro koho je lepší kávu moc nepít. Díky kofeinu, který vzrušuje nervový systém, může pití kávy ve velkém množství způsobit úzkost, třes, zvýšený krevní tlak a zrychlený tep. Mezi negativní účinky konzumace kávy patří i to, že káva přispívá k vyplavování vápníku, hořčíku a draslíku z těla. Kvůli močopudnému účinku kávy může vést k problémům s ledvinami, mohou se v nich tvořit kameny. Studie ukazují, že káva zvyšuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Káva se nedoporučuje těhotným ženám, lidem s onemocněním trávicího traktu a kvůli hrozbě gastritidy i zdravým lidem na lačný žaludek. Kávu by neměli pít lidé trpící nespavostí, lidé s ischemickou chorobou srdeční a aterosklerózou, hypertonici.
- 8 důvodů, proč pít kávu každý den: před jakými nemocemi nápoj chrání
- Chutná instantní káva – výhody a škody: šest kroků, jak zachránit svůj oblíbený nápoj