Cukr přilepený k sobě nebo tvrdší než skála: triky zkušených hostitelů k vyřešení problému

Mokrý nebo zatuchlý cukr je možné „oživit“ bez větší námahy.

Proč cukr tvrdne a co dělat, když se to stane / foto depositphotos.com

Cukr a sůl – „věčné“ produkty. Samy o sobě se nekazí roky a umožňují prodloužit „životnost“ jiných potravin. Pokud ovšem znáte a zohledníte nce jejich skladování.

My vám poradí, co dělat, abyste cukr nikdy nemuseli vyhodit na smetiště.

A již dříve jsme vám prozradili, jak uchovávat potraviny v lednici, aby se nekazily a nezapáchaly.

Cukr zmrzlý v cukřence – jak ho opět uvolnit

Pokud otevřete cukřenku a zjistíte, že cukr v ní zkameněl, lze téměř s jistotou říci, že se do ní dostala vlhkost. V takovém případě je možné jej ještě „resuscitovat“, ale ne bez ztráty textury.

Existuje několik možností, co dělat, pokud se cukr slepil. Který způsob vám bude vyhovovat, záleží na rozsahu problému.

Nejdříve zkuste opatrně promíchejte upěchovaný cukr vidličkou, hroty rozbíjejte hrudky, dříve nebo později se začne uvolňovat. Pokud vidlička nestačí, třete hrudku cukru na struhadle, aby se rozpadla na menší granule, které lze rozbít vidličkou nebo protřít sítem. V případě, jsou-li hrudky velmi velké, rozbijte je kladivem.Sladké „kamínky“ zabalte do čistého, suchého ručníku.

Co dělat, když cukr v cukřence zmrzl / foto depositphotos.comCo dělat, když cukr v cukřence zmrzl / foto depositphotos.com

Pokud je množství cukru, se kterým se potřebujete „vypořádat“, malé, můžete také zkusit. v mikrovlnné troubě aby se rozpadla. Nádobu s cukrem ohřívejte v pulzech (vždy po 10-15 sekundách) na nízký výkon a míchejte, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku.

Skvělé, pokud máte kuchyňský robot nebo mixér. S jejich pomocí se cukr rozbije nejrychleji. Jedinou nevýhodou je, že to snadno přeženete a z krystalového cukru se stane cukr moučka. Takže proces je třeba pečlivě kontrolovat.

Stal se mokrým a lepivým – účinné tipy, jak odstranit vlhkost z cukru.

Pokud zjistíte, že cukr v cukřence je na dotek vlhký a lepí se, první, co byste měli udělat, aby vypadal stejně, je vysušit ho.

Existuje několik způsobů, jak cukr vysušit – můžete to bez námahy udělat doma, zejména pokud máte po ruce správné pomůcky. Zde je několik možností:

  • Vložte cukr do trouby na několik minut. Při nejnižší teplotě (65-90 stupňů) se cukr rozprostřený na plechu nestihne začít rozpouštět a karamelizovat. Klíčem k úspěchu je hlídat si čas, abyste neskončili s celým plechem plným karamelu.
  • Použijte dehydrátor pro potravinářské výrobky. Pomocí této kuchyňské pomůcky můžete zcela vysušit cukr, aniž byste se museli bát, že to přeženete. Během několika hodin se při teplotě asi 50-60 stupňů veškerá vlhkost z cukru odpaří.
  • Vlhký cukr umístěte na teplé a suché místo.např. na slunném okenním parapetu. Pro lepší účinek můžete cukr předem otřít kapesníky nebo papírovými utěrkami.

Ať už zvolíte jakoukoli metodu, mějte na paměti, že proces bude rychlejší, pokud cukr nasypete do nádoby (talíře, tácu, podnosu) v tenké vrstvě. Pokud je cukr v důsledku sušení pomačkaný, použijte výše uvedené tipy.

Jak správně skladovat cukr – pamatujte si to navždy

Cukr lze skladovat i několik let tak, aby zůstal křehký, neslepoval se a nelepil. Klíčovým pravidlem je udržovat ho vzduchotěsně uzavřený.

Materiál nádoby není tak důležitý (může být skleněná, plastová nebo keramická), hlavní je, aby měla víko, které se pevně uzavírá. A toto víko by se samozřejmě nemělo zapomínat zavírat.

Abyste měli jistotu, že cukr nebude nasycen přebytečnou vlhkostí, používají zkušené hospodyňky také jednoduchý trik: do cukřenky jednoduše vložte sušené citrusové slupky nebo krajíc chleba. Pokud je vlhkost příliš vysoká, pohltí nežádoucí vodu.

Dodržujte tato pravidla skladování a už nikdy nebudete muset přemýšlet o tom, jak rozbít zatuchlý cukr nebo ho vysušit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: