Výběr odrůd jarní cibulky: 10 nejlepších doporučených odborníky

Nejlepší odrůdy cibule pro jarní výsadbu

Pro ty, kteří chtějí sklízet cibuli co nejdříve, je klíčové vybrat odrůdy, které dozrávají rychleji než ostatní. To znamená hledat odrůdy s krátkou vegetační dobou, které zároveň dobře snášejí proměnlivé počasí. Doporučuje se upřednostňovat odrůdy, které lze pěstovat v různých klimatických podmínkách a které zaručují dobrou úrodu i při nestabilním počasí.

Nabízíme nejlepší odrůdy jarní cibule pro Ukrajinu, které jsou oblíbené a doporučované zahrádkáři.

Jaké jsou nejlepší odrůdy cibule

1. Stuttgarter Riesen

Jedna z nejoblíbenějších odrůd na světě. Vyznačuje se ranou zralostí – sklízet ji lze již 90-100 dní po zasetí. Cibule jsou ploše kulaté, váží 100-150 g a mají žluté šupiny. Hlavní výhodou je vynikající skladovatelnost, neboť vydrží déle než 6 měsíců bez ztráty chuti. Má poloostrou chuť a dobře snáší výkyvy teplot.

2. Exibišen

Tato odrůda je známá svými velkými cibulemi, které mohou dosahovat hmotnosti 500 g a někdy i 1 kg. Má sladkou chuť, takže je ideální do salátů. Hlavní nevýhodou je však krátká trvanlivost – maximálně 3-4 měsíce. Odrůda potřebuje hojnou zálivku a pravidelné hnojení, aby vytvořila velké hlávky.

3. Carmen

Středně zralá odrůda červené cibule. Cibule mají jasně kaštanovou barvu a polostrou chuť. Jejich průměrná hmotnost je 80-120 g. Dobře se hodí jak do salátů, tak k tepelné úpravě. Vyniká vysokým obsahem antokyanů, užitečných pro kardiovaskulární systém. Trvanlivost je průměrná – až 5 měsíců.

4. Red Baron

Jedná se o jednu z nejlepších odrůd červené cibule. Má sytě červenofialovou barvu a hustou strukturu. Hmotnost cibulí je 100-150 g. Vyznačuje se dobrou skladovatelností, dobře se uchovává až 6 měsíců. Má příjemnou polostrou chuť, která umožňuje její použití v čerstvém stavu i pro konzervování.

5. Sněhová koule

Odrůda bílé cibule vyznačující se střední zralostí (100-110 dní). Má stejnoměrný kulatý tvar, hmotnost 80-120 g a hustou bílou dužinu. Má jemnou, téměř sladkou chuť. Ideální pro konzumaci v čerstvém stavu a přípravu omáček. Průměrná trvanlivost – až 4 měsíce.

6. Senshui

Japonská odrůda přizpůsobená pro pěstování v různých klimatických podmínkách. Její zvláštností je možnost brzké sklizně, neboť dozrává 90-95 dní po výsevu. Cibule jsou kulaté, o hmotnosti 150-250 g. Má příjemnou polopřísnou chuť a lze ji skladovat až 6 měsíců.

7. Sinsha žlutá

Jedna z nejranějších odrůd jarní cibulky. Dozrává 85-95 dní, což umožňuje brzkou sklizeň. Cibule jsou malé, váží 80-120 g, ale při dobré péči mohou dosáhnout hmotnosti 200 g. Má příjemnou, nepříliš ostrou chuť. Odrůda je odolná vůči chorobám a výborně snáší výkyvy teplot.

8. Troy F1

Hybridní odrůda vyznačující se ranou zralostí (90-100 dní) a vysokým výnosem. Cibule mají zaoblený tvar a průměrnou hmotnost 100-150 g. Její hlavní předností je odolnost vůči padlí a chorobám výhonů, což z ní činí vynikající volbu pro ekologické zemědělství.

9. Robin

Tato odrůda se vyznačuje sytě červenou barvou a vysokým výnosem. Dozrává za 100-110 dní, má husté kulaté cibule o hmotnosti až 130 g. Má polopřísnou chuť a hodí se ke konzumaci v čerstvém stavu. Střední trvanlivost – až 5 měsíců.

10. Duha

Jedna z nejproduktivnějších odrůd středně zralé cibule. Cibule jsou velké, váží 250-350 g, mají kulatý plochý tvar a tmavě červenou barvu. Vyniká výbornou skladovatelností, vydrží až 7 měsíců bez ztráty chuti. Vhodná jak pro kulinářské použití, tak pro konzervování.

Při výběru odrůdy jarní cibulky je třeba zohlednit zralost, chuť, skladovatelnost a odolnost vůči chorobám. Pokud potřebujete cibuli pro dlouhodobé skladování, zvažte odrůdy Stuttgarter Riesen, Red Baron a Rainbow. Pro čerstvou spotřebu jsou ideální Exibishen, Carmen a Snowball. A pokud hledáte velmi rané odrůdy, které poskytují rychlou sklizeň, zvolte Senshu Yellow nebo Senshui.

Doufáme, že vám tento přehled pomůže správně se rozhodnout a mít skvělou úrodu jarní cibule.

  • Kdy sázet cibuli na jaře v otevřené půdě: termíny v různých oblastech Ukrajiny, příznivé dny
  • Stalo se známo, co namočit cibuli před výsadbou pro dobrou sklizeň, aby se zabránilo šípům.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: