Možná vás to překvapí, ale slepičí vejce lze zmrazit, jen je důležité znát správný postup.
Vaječná směs může být po rozmrazení zrnitá / depositphotos.com
Slepičí vejce – nedílná součást jídelníčku mnoha lidí. Nadýchaná omeleta, lahodná glazura, módní paštika – vejce lze připravit na různé způsoby. Ne každý však ví, co dělat, když je vajec příliš mnoho, protože jejich příliš dlouhé skladování je nebezpečné. Ukazuje se, že existuje způsob, o kterém z nějakého důvodu mluví málokdo. Vejce se dají zmrazit, v mrazáku vydrží výborně.
My už prozradil, jak vařit deruny, aby nedopadly hůř než zkušení kuchaři. A v tomto článku se dozvíte, jak správně zmrazit syrová vejce a jak je poté uvařit. Uchovat vejce na zimu je velmi snadné, důležité je znát správný postup.
Mražení slepičích vajec – základní zásady
Abychom pochopili, jak zmrazovat slepičí vejce, je dobré si připomenout fyzikální zákony. Při zmrazování se kapalina (která je i ve vejci) rozpíná. Proto se vám nepodaří zmrazit vejce vcelku – skořápka praskne. Proto se vejce zmrazují ve vaničkách, speciálních nádobách a dokonce i ve formách na led.
Chcete-li vejce zmrazit, rozbijte je do misky a důkladně promíchejte. Snažte se vejce energicky rozšlehat, čímž směs okysličíte. Důležitým bodem při zmrazování vajec je speciální přísada. Po rozmrazení může být vaječná směs zrnitá, ale pokud přidáte sůl, cukr, med nebo kukuřičný sirup, konzistence se vůbec nezmění.
Na jeden šálek syrových rozšlehaných vajec byste měli přidat 0,5 čajové lžičky soli. Pokud ze směsi plánujete připravovat sladké pokrmy, přidejte med nebo cukr. Pokud chcete přidat kukuřičný sirup, budete potřebovat 1-2 lžíce sladké tekutiny na 1 šálek syrové vaječné směsi. Zmrazená syrová vejce lze skladovat přibližně rok.
Kromě toho můžete zmrazit vejce uvařená natvrdo. Doporučujeme je oloupat ze skořápky, protože při rozmrazování to bude obtížnější.
Jak rozmrazovat vejce
Zkušené hostitelky radí rozmrazovat vejce v lednici. Přesuňte tác s vejci z mrazničky do hlavního prostoru chladničky. Takto se budou rozmrazovat postupně, bez náhlého skoku teploty.
Rozmražená vejce lze smažit nebo vařit. Při vaření dávají o něco více pěny než rozmražená, ale to by vás nemělo vyděsit. Zmrazené žloutky jsou výborné, stávají se krémovými. Se změnou konzistence se mění i chuť. Mražené žloutky chutnají jako žloutky vařené.