Jak správně vařit rýži: užitečné tipy šéfkuchaře

Foto: z otevřených zdrojů

I tak jednoduchá věc, jako je rýže, může způsobit potíže při přípravě.

Rýže je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších obilovin na světě. Je základem mnoha národních kuchyní, protože se výborně kombinuje s nejrůznějšími pokrmy a její variace jsou úžasné svou rozmanitostí. Nicméně i tak jednoduchý produkt, jakým je rýže, může být náročný na přípravu.

Kolik vody je potřeba? Měla by se rýže propláchnout? Jak to udělat, aby se drolila? Na tyto otázky odpověděl šéfkuchař Oleksandr Ogorodnik, který se na své stránce podělil o recept na přípravu dokonalé rýže.

Recept

Složení:

  • Voda 1,5 litru
  • Sůl 2 lžičky
  • Skořicová tyčinka 1 ks.
  • Vavřínový list 2 ks.
  • Rýže 200 g
  • Máslo (nebo olivový olej) 1 polévková lžíce.

Příprava

  1. Do hrnce nalijte 1,5 litru vody a přidejte 2 hod. litrů soli.
  2. Přidejte tyčinku skořice a bobkový list (pokud rádi experimentujete s chutí).
  3. Vodu přiveďte k varu.
  4. Do vroucí vody nasypte 200 g rýže.
  5. Vařte přesně 10 minut. Nezapomeňte rýži ihned po vsypání a po 2 min. znovu promíchat.
  6. Po 10 minutách vyhoďte rýži do síta a nechte ji okapat.
  7. Z rýže odstraňte bobkový list a skořicovou tyčinku.
  8. Přidejte 1 lžíci másla, promíchejte a podávejte.

Mnoho lidí tvrdí, že rýže by se měla vařit úplně jinak: nejprve ji vložit do studené vody nebo postupovat jinak. Tento recept však postup zjednodušuje a umožňuje získat jemnou, křehkou rýži s příjemnou chutí. Vroucí voda a správná doba vaření zajistí dokonalou konzistenci a koření dodá pokrmu elegantní chuť.

Neúspěšných experimentů s rýží se tedy už nemusíte bát. Dodržujte tyto jednoduché rady a vaše rýže bude vždy chutná a dokonale uvařená.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: