Jak správně připravit kávu z čerstvě namletých zrn: bývalý barista prozradí všechna tajemství

Foto: z otevřených zdrojů

Podle odborníka by se čerstvě namletá kávová zrna měla připravit do 30 minut od jejich namletí.

Lidé, kteří rádi pijí kávu, mají obvykle doma mlýnek na kávu, aby si mohli vychutnat čerstvý nápoj. Mletí vlastních kávových zrn zabere více času, ale kvalita výsledné kávy je mnohem lepší. Zároveň mnoho lidí zajímá otázka, zda se vyplatí s přípravou kávy počkat, když si zrna namelete, nebo si ji můžete připravit hned. Na tuto otázku odpověděl bývalý barista a odborník na kávu Matt Woodburn-Simmonds pro časopis The TakeOut.

„Čerstvě namletá kávová zrna by se měla připravit do 30 minut od namletí. Při mletí zrn se ze středu zrn uvolňují všechny těkavé oleje, které dodávají vařené kávě tu vynikající chuť. Tyto oleje se pomalu odpařují a zhruba 40 minut po namletí zcela zmizí a vezmou s sebou všechny tyto lahodné chutě,“ vysvětlil odborník.

Přestože 30 minut je maximální doba, po kterou byste měli nechat namletá zrna mletá, měli byste vědět, že „čím déle necháte namletou kávu mletou, tím více ztrácí chuť“.

Bývalý barista proto radí „kávu umlít a poté ihned spařit, aby se co nejvíce aromatických olejů ze zrn dostalo do vašeho šálku“.

Zároveň je v dnešním světě někdy obtížné najít si pár minut navíc na mletí kávových zrn, takže mnoho kavárníků si připravuje nápoj již z dávkového mletí. Woodburn-Simmondsová však poznamenala, že to je obrovská chyba.

„Nikdo si nemůže dovolit dávkově mletou kávu. Pro každý šálek musí být čerstvě namletá. Ani ty nejrušnější kavárny nemelou kávu pro své kávovary po dávkách. Rychlost, s jakou aromatické látky oxidují a degradují během několika minut po namletí, znamená, že pokud neplánujete vypít několik šálků kávy během následujících 20 minut, neměli byste používat dávkové mletí,“ zdůraznil odborník na kávu.

The TakeOut dodal, že pokud nemáte rádi čerstvou kávu, můžete si prostě koupit mletou kávu v sáčcích, nicméně pokud si rádi připravujete tu nejlepší kávu doma, těch pár minut navíc se vyplatí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: