Samozřejmě je nutné jíst správně vždy, ne od nějakého konkrétního věku. Nicméně právě po padesátce je důležité radikálně změnit své návyky a vytvořit si zdravý jídelníček.
V mladém věku má tělo ještě určitou sílu, a proto se snaží samo odolávat všem škodlivinám, které sníme. Po padesátce už potřebuje vědomou pomoc, protože jeho zdroje jsou značně vyčerpané.
Hlavní chyby ve výživě po padesátce a jak se jim vyhnout
Velké porce
Zatímco v mladším věku se tělo ještě dokáže vypořádat s velkým množstvím jídla a kalorií, po padesátce je třeba toto množství pečlivěji sledovat.
Faktem je, že se zpomaluje metabolismus, a pokud nesnížíte množství kalorií, velikost porcí a četnost jídla, hrozí značné riziko nadváhy. A s přibývajícím věkem je mnohem těžší s ní bojovat.
Odborníci doporučují jíst malé porce. V ideálním případě byste neměli sníst najednou víc než dlaň. Frekvence by měla být 5-6 jídel.
Špatná rovnováha
Ve stravě je velmi důležité mít tuky, bílkoviny a sacharidy. Nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit mléčné výrobky (bohaté na vápník), zeleninu-ovoce (vláknina) a ryby (omega-3 mastné kyseliny).
Neměla by existovat převaha ve prospěch jedné potraviny, tj. je třeba do těla dostat od všeho trochu. Zkuste ze svého jídelníčku zcela nebo částečně vyloučit polotovary (uzeniny, salámy, hotové řízky apod.). Je lepší je nahradit domácími pokrmy s minimálním množstvím soli a konzervantů.
Měli byste zapomenout na různé sycené nápoje. Je lepší je nahradit domácími kompoty, čaji, obyčejnou vodou. Také s sebou nenoste nic užitečného z konzervovaných potravin. Veškerou konzervovanou zeleninu je lepší jíst v co nejčerstvější podobě. Nezapomeňte po padesátce snížit množství přijímané soli.
Nesprávné způsoby vaření
Odborníci nedoporučují smažit jídlo, zejména na velkém množství rostlinného oleje. Dávejte přednost dušení, vaření a pečení v troubě.
Zapomeňte na potraviny s vápníkem
Osteoporóza se bohužel stává vážným problémem po 50. roce života. To znamená, že hustota kostí se snižuje a stávají se křehčími. Není před tím úniku, ale situaci můžete výrazně zlepšit, pokud nezapomenete každý den přidávat do svého jídelníčku potraviny bohaté na vápník.
Nepřidávejte vitamíny a doplňky stravy
Správné doplňky stravy mohou tělu výrazně pomoci vyrovnat se se změnami souvisejícími s věkem po padesátce. Za tímto účelem byste si měli nejprve nechat udělat rozšířené krevní testy, poradit se s praktickým lékařem, který vám pomůže vybrat vhodné vitaminy a doplňky stravy. Neměli bychom zapomínat, že 100 % potřebných látek nemůžeme získat potravou.
Jak správně jíst po padesátce / Foto: pixabay.com
Pokračujte v držení diet
Řečeno na rovinu, ani v mladém věku není lepší držet diety. Koneckonců je to pro tělo stres. Zvláště když se ho snažíme v krátkém čase přivést do stavu, který potřebujeme, aniž bychom dbali na zdravotní potřeby.
Po padesátce je lepší nevyřazovat z jídelníčku některé produkty (jako při ketodietě nebo proteinové dietě), protože „rozbitý“ nějaký mechanismus v tomto věku už je mnohem obtížnější „opravit“, protože zdroje už byly vynaloženy.
Nedostatečné pití vody
Podle doporučení lékařů byste měli vypít 2 litry vody denně. Ve skutečnosti je to však hodně a ne každý člověk může tolik vypít. Proto je důležité najít si individuální objem. Nezapomeňte však, že v ideálním případě by to mělo být alespoň 4-5 sklenic vody.
Nepřidávejte do stravy tekutá jídla
Takové pokrmy mají snížený obsah kalorií, a proto mohou být po padesátce skutečnou spásou. Mluvíme o polévkách, omáčkách, omáčkách, ovoci a zelenině, které obsahují velké procento tekutiny (okurky, melouny). Díky tomu tělo přetížíte, ale zároveň ho naplníte všemi životně důležitými prvky.
Konzumace příliš horkých jídel
Tohle zní dost zvláštně, ale pokud v mladém věku je horké jídlo dobře stravitelné, po padesátce se stává pro tělo skutečným stresem. Je velmi důležité, aby každý pokrm byl mírně teplý.
Výživa po padesátce se u mužů a žen příliš neliší. U obou pohlaví již dochází ke zpomalení pohlavních funkcí, takže jídlo se stává pouze zdrojem pro udržení funkčnosti organismu.
Odborníci také radí neodpírat si „drobné radosti“: šálek kávy nebo sklenku vína. Neměli byste tak činit příliš často, ale jen ve výjimečných chvílích. Nebude to mít na tělo negativní vliv, ale naopak vám to pomůže získat pozitivní emoce důležité pro vaši pohodu.
- Stalo se známým, jak je lepší pít kefír: ráno nebo večer, na lačný žaludek nebo po jídle.
- Co v těle chybí, když máte chuť na mouku a sladkosti: pochopme signály.