Foto: z otevřených zdrojů
Jak uvařit nejchutnější zelné řízky a jaká tajemství byste měli o tomto pokrmu znát, si přečtěte níže.
Kotlety lze připravit z mnoha produktů, ale aby byl takový pokrm chutnější, je třeba znát některá kuchařská tajemství. Například zelné řízky – a tento pokrm vás může opravdu ohromit, zejména proto, že se dají jíst i v půstu.
Jak uvařit nejchutnější zelné řízky a jaká tajemství byste měli znát o tomto pokrmu, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na recept na kanálu YouTube „Smachno ta jednoduše“.
Recept
Složení:
- Zelí – 700 g
- Brambory – 2 ks
- Cibule – 2 ks
- Mrkev – 1 ks
- krupice – 3-4 polévkové lžíce
- Sušený česnek – 1 lžička (nebo 2-3 stroužky)
- Olej na smažení
- strouhanka
- Sůl, mletý černý pepř, další koření – podle chuti
Příprava:
- Zelí je třeba dobře omýt a nakrájet nadrobno. Zelí vložíme do hrnce, trochu osolíme, zalijeme vodou a postavíme na oheň.
- Vodu přiveďte k varu a poté je třeba snížit teplotu a nechat ji na sporáku ještě 15-25 minut.
- Pokud je zelí velmi staré – pak ho nechte vařit déle, pokud není příliš staré – pak stačí 15 minut.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte. Také oloupejte a nastrouhejte brambory.
- Zelí nechte okapat a cibuli a mrkev smažte na pánvi 5-7 minut, dokud nezezlátnou. Přidejte sůl, pepř, česnek a oblíbené koření. Dobře promíchejte.
- V hluboké míse smíchejte zelí, nastrouhané brambory a orestovanou zeleninu. Přidejte krupici a rozmixujte dohladka.
- Namočte si ruce do teplé vody a vytvarujte řízky. Namočte je do strouhanky, aby měly chutnou kůrčičku. Smažte na pánvi z obou stran do křupava.
- Podávejte teplé nebo studené. Můžete je posypat bylinkami nebo přidat zakysanou smetanu či oblíbenou omáčku.