Víčka na sklenicích uložených ve sklepě jsou náchylná ke korozi a rezivění v důsledku vlhkosti a kondenzace.
Co dělat, aby víka nerezavěla – osvědčené způsoby / foto depositphotos.com
Pokud máte sklep, kde skladujete sklenice s konzervovanými potravinami, a víčka na nich začala rezavět, měli byste přijmout opatření, abyste výrobky udrželi v náležitém stavu. V tomto článku vám poradíme, jak víčka ve sklepě zachránit před rezivěním.
Mimochodem, dříve My uvedl, jak odstranit rez z kovu, a dnes vám poradíme, jak můžete víčka na plechovkách zachránit před rzí a udržet je v dobrém stavu.
Pro začátek je třeba pochopit, proč víčka na konzervách rezaví. Zde je vše poměrně jednoduché: dochází k tomu vlivem vlhkosti a kyslíku. Pokud je ve sklepě vysoká vlhkost, setkáte se s kondenzací na víčku a následně s jeho oxidací.
Co dělat, aby víčka na zavařovacích sklenicích nezrezivěla – metoda 1
Pokud se vám nepodaří normalizovat vlhkost ve sklepě, měla by být víčka na zavařovacích sklenicích tuksilikonové mazivo. Je bezpečný pro člověka a nemá specifický zápach. Jednoduše naneste tenkou vrstvu tuku na kryt pomocí štětce nebo hadříku.
Jak zachránit víka před rezavěním ve sklepě – metoda 2
Těsně hrdlo sklenice obalte sáčkem nebo potravinovou fólií. a jednoduše ji zajistěte gumičkou nebo provázkem. Tím zabráníte tomu, aby se na víčka dostala vlhkost, a zabráníte jejich rezivění.
Jak chránit kovová víka před rezavěním – metoda 3
Pokud nemáte silikonové mazivo, existuje ještě jiný způsob, jak víčka ve sklepě chránit před rezivěním, než je mazání. Použijte .běžný slunečnicový olej nebo jiný tuk. Ano, není to příliš estetické, ale funguje to. Stačí víčka pravidelně mazat olejem a nebudou rezavět.
Užitečná rada: Pokud je víko rezavé, můžete ho vyčistit jedlou sodou. Prášek zřeďte vodou a naneste ho na víko asi na 30 minut. Poté jej potřete tuhým kartáčem nebo kuličkou z hliníkové fólie.
Důležité! Nekonzumujte konzervované potraviny, pokud je víčko zevnitř zkorodované – může to být nebezpečné pro vaše zdraví. Rez při styku s potravinou navíc kazí její chuť a vůni.