Poradíme vám, jak hustý džem naředit a jak výrobek oživit.
Co dělat, když džem ztuhl – lifehack / depositphotos.com
Džem je zimní přípravek, který se začíná vyrábět už v červnu, abyste si v zimě užili sladkost vlastní produkce. Někdy se stane, že džem nebo marmeláda zcukernatí – je třeba s tím něco udělat. My vám poradí, jak správně džem převařit, aby nebyl tak hustý.
Proč cukr v džemu krystalizuje – hlavní chyby
První a hlavní důvod, proč džem nebo marmeláda cukernatí – porušili jste technologii přípravy. S největší pravděpodobností jste přidali příliš mnoho cukru, a to vedlo ke vzniku krystalů. Důvodem může být také a volné uzavření víčka a také – zvyk ochutnávat džem před zavařováním. Pokud jste lžičkou zajeli do sladké hmoty, pak do úst a pak – opět do džemu, pak se neptejte, proč džem v lednici nebo ve sklepě zcukernatěl – řekněte: „Děkuji“, že jste vyvázli jen s tímto, protože při takovém počínání by se mohla objevit i plíseň.
Je možné kandovaný džem jíst a jak zabránit krystalizaci?
Samozřejmě není zakázáno takový výrobek jíst – kromě ztuhnutí cukru se s ním nic jiného neděje, žádnou újmu tělu nezpůsobíte. Můžete ale vzít v úvahu chyby a udělat to tak, aby v budoucnu džem tolik nezhoustl:
- Vždy dodržujte poměry, nic nesypte „od oka“;
- do kyselých plodů a ovoce přidávejte více cukru než do sladkých;
- používejte metodu přerušovaného vaření – vařte, vypněte, ochlaďte, znovu vařte (a tak 3-4krát).
Užitečný lifehack: Zcukernatění můžete zabránit přidáním škrobu (150 g na 1 kg bobulí) nebo kyseliny citronové (5 g rozpuštěných v 50 ml vody na 1 kg bobulí) do džemu (před stočením).
Jak opravit kandovaný džem – Lifehack
Nejprve je třeba přesně vědět, jak kandovaný džem vypadá, abyste si ho nespletli s normálním výrobkem. Ve sklenici s kandovaným džemem uvidíte jasné vrstvení – na dně nádoby bude vrstva cukru a na ní bobule nebo ovoce. Kromě toho můžete vidět i kousky cukru plovoucí ve sklenici – to je také známkou cukernatosti.
Prozradíme vám, co můžete udělat s džemem, pokud je přeslazený:
- postavte vodní lázeň;
- do ní vložte otevřenou sklenici s marmeládou;
- přidejte 2-3 lžíce vody;
- zahřívejte džem, dokud se nerozvaří;
- vypněte ohřev a nechte ji ve vodní lázni, dokud nevychladne;
- nalijte do nových sklenic a uzavřete víčky.
Pokud nemáte k dispozici vodní lázeň nebo ji nechcete vytvořit, můžete použít mikrovlnnou troubu. Vložte džem do mikrovlnné trouby a zapněte ji na plný výkon na 5-7 minut. Výrobek se rozpustí, ale nebudete ho moci dlouho skladovat – je lepší ho ihned sníst nebo použít na pečení.