Máte jistotu, že nebude sladký: 3 důležitá pravidla pro výrobu džemu

Poradíme vám, jak hustý džem naředit a jak výrobek oživit.

Co dělat, když džem ztuhl – lifehack / depositphotos.com

Džem je zimní přípravek, který se začíná vyrábět už v červnu, abyste si v zimě užili sladkost vlastní produkce. Někdy se stane, že džem nebo marmeláda zcukernatí – je třeba s tím něco udělat. My vám poradí, jak správně džem převařit, aby nebyl tak hustý.

Proč cukr v džemu krystalizuje – hlavní chyby

První a hlavní důvod, proč džem nebo marmeláda cukernatí – porušili jste technologii přípravy. S největší pravděpodobností jste přidali příliš mnoho cukru, a to vedlo ke vzniku krystalů. Důvodem může být také a volné uzavření víčka a také – zvyk ochutnávat džem před zavařováním. Pokud jste lžičkou zajeli do sladké hmoty, pak do úst a pak – opět do džemu, pak se neptejte, proč džem v lednici nebo ve sklepě zcukernatěl – řekněte: „Děkuji“, že jste vyvázli jen s tímto, protože při takovém počínání by se mohla objevit i plíseň.

Je možné kandovaný džem jíst a jak zabránit krystalizaci?

Samozřejmě není zakázáno takový výrobek jíst – kromě ztuhnutí cukru se s ním nic jiného neděje, žádnou újmu tělu nezpůsobíte. Můžete ale vzít v úvahu chyby a udělat to tak, aby v budoucnu džem tolik nezhoustl:

  • Vždy dodržujte poměry, nic nesypte „od oka“;
  • do kyselých plodů a ovoce přidávejte více cukru než do sladkých;
  • používejte metodu přerušovaného vaření – vařte, vypněte, ochlaďte, znovu vařte (a tak 3-4krát).

Užitečný lifehack: Zcukernatění můžete zabránit přidáním škrobu (150 g na 1 kg bobulí) nebo kyseliny citronové (5 g rozpuštěných v 50 ml vody na 1 kg bobulí) do džemu (před stočením).

Jak opravit kandovaný džem – Lifehack

Nejprve je třeba přesně vědět, jak kandovaný džem vypadá, abyste si ho nespletli s normálním výrobkem. Ve sklenici s kandovaným džemem uvidíte jasné vrstvení – na dně nádoby bude vrstva cukru a na ní bobule nebo ovoce. Kromě toho můžete vidět i kousky cukru plovoucí ve sklenici – to je také známkou cukernatosti.

Prozradíme vám, co můžete udělat s džemem, pokud je přeslazený:

  • postavte vodní lázeň;
  • do ní vložte otevřenou sklenici s marmeládou;
  • přidejte 2-3 lžíce vody;
  • zahřívejte džem, dokud se nerozvaří;
  • vypněte ohřev a nechte ji ve vodní lázni, dokud nevychladne;
  • nalijte do nových sklenic a uzavřete víčky.

Pokud nemáte k dispozici vodní lázeň nebo ji nechcete vytvořit, můžete použít mikrovlnnou troubu. Vložte džem do mikrovlnné trouby a zapněte ji na plný výkon na 5-7 minut. Výrobek se rozpustí, ale nebudete ho moci dlouho skladovat – je lepší ho ihned sníst nebo použít na pečení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: