Foto: z otevřených zdrojů
Spolu s oblibou koření roste i počet padělků.
Koření je nezbytnou součástí vaření a dodává pokrmům výraznou chuť a vůni. Spolu s oblibou koření však roste i počet padělků, které lze nalézt na pultech obchodů. Nepoctiví výrobci používají levnější náhražky, míchají koření s příměsemi nebo je dokonce barví umělými barvivy, aby zvýšili vlastní zisk. Které koření se nejčastěji padělá – přečtěte si v článku RBC-Ukrajina.
Šafrán je nejdražší koření na světě
Šafrán je jedním z nejcennějších koření, protože se vyrábí ze stigmat květů krokusu, která se sbírají ručně. Vzhledem k jeho vysoké ceně se na trhu nezřídka objevuje šafrán falešný. Padělatelé do něj přidávají sušené části jiných rostlin, například měsíčku lékařského nebo kurkumy, a barví je jasně červenou barvou, aby napodobili pravý produkt.
Jak poznat padělek?
Pravý šafrán má výraznou vůni s medovými a květinovými tóny a jeho stigmata ve vodě měknou a získávají zlatavou barvu. Pokud se koření rychle rozpustí nebo se ve vodě zbarví do červena, je to známka padělku.
Kurkuma je žluté barvivo s nečekanými příměsemi.
Kurkuma je oblíbená v asijské kuchyni a je známá pro své zdraví prospěšné účinky. Bezohlední výrobci do ní však přidávají mouku, škrob nebo dokonce křídu, aby zvýšili její hmotnost. Kromě toho mohou být pro zvýšení intenzity barvy použita umělá barviva, která nejsou vždy zdravotně nezávadná.
Jak testovat?
Stačí rozpustit malé množství kurkumy ve vodě – pokud se na dně usadí bílá sraženina, byly do výrobku přidány cizí příměsi.
Mletý pepř – levné analogy místo skutečného produktu
Černý, bílý, zelený a červený pepř se často padělají, zejména v mleté formě. Nejčastějším falšováním je přidávání mletých semen, slupek nebo dokonce odpadu po zpracování pepře. V důsledku toho koření ztrácí svou chuť a štiplavost.
Jak ho poznat?
Nejlepší je koupit zrnka pepře a umlít je těsně před použitím. Pokud kupujete mletý pepř, věnujte pozornost jeho chuti – měla by být intenzivní a pálivá.
Skořice – kasie místo cejlonské skořice
Mnoho lidí neví, že na trhu se prodávají dva druhy skořice: cejlonská a kassiová. Cejlonská skořice je dražší a má jemnou, nasládlou chuť, zatímco kasie je ostřejší a hořčí. Bezohlední výrobci často vydávají levnější kassii za pravou skořici, čímž uvádějí spotřebitele v omyl.
Jak poznat rozdíl?
Cejlonská skořice má světle hnědou barvu a skládá se z tenkých vícevrstvých závitů, zatímco kasie je tmavší a má silnější vrstvu kůry.
Vanilkový cukr je syntetická napodobenina vanilky.
Přírodní vanilka je drahé koření, proto se často falšuje a nahrazuje se syntetickým vanilinem. Takový výrobek nemá skutečnou komplexní chuť a může obsahovat umělé zvýrazňovače chuti.
Jak poznat pravdu?
Přírodní vanilka má tmavé skvrny a komplexní, mnohovrstevnatou chuť. Pokud je na složení výrobku uvedeno „vanilka“ a nikoli „vanilková“, jedná se o syntetickou obdobu.
Jak si nepořídit padělek?
Existuje několik rad, kterými se můžete řídit, abyste se vyhnuli padělaným výrobkům:
- Nakupujte koření od důvěryhodných výrobců a ve specializovaných obchodech.
- Dávejte přednost celému koření (zrnka pepře, vanilkové lusky) před mletým kořením.
- Čtěte složení výrobků a vyhýbejte se umělým barvivům a konzervačním látkám.