Takový dezert lze připravit s mlékem, kefírem nebo obyčejnou vodou.
Nadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.com
Jablečné lívance – důstojná náhrada šarlotky a vydatná snídaně. Tuto pochoutku bude moci upéct každý. Jak připravit jablečné lívance – radí My.
Jablečné lívance na kefíru
- 2 vejce
- 250 ml kefíru (2,5 % tuku)
- mouka 160 g
- cukr 100 g nebo méně (podle chuti)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 jablka
- slunečnicový olej na smažení
Smíchejte suché přísady (mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr). Poté vmíchejte vejce a vlijte kefír. Míchejte metličkou, ale nešlehejte. Konzistence těsta by měla připomínat hustou zakysanou smetanu. Všimněte si, že by v něm neměly být žádné hrudky.
Z omytých jablek odstraňte slupku, nastrouhejte je a přidejte do těsta.
Jablečné lívance smažte na slunečnicovém oleji asi minutu z každé strany.
Jablečné lívance s mlékem
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- mouka 200 g
- cukr 1 lžička nebo více (podle chuti)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1-2 jablka
- slunečnicový olej na smažení
V hluboké míse smíchejte mléko, vejce, cukr a sůl. Poté přidejte mouku a prášek do pečiva. Promíchejte do hladkého těsta. Omytá a oloupaná jablka nakrájejte na malé kostičky nebo je nastrouhejte a přidejte do těsta. Jablečné lívance smažte na rozehřáté pánvi se slunečnicovým olejem, dokud nezhnědnou.
Nadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.com
Jablečné lívance na vodě – libový recept
- 250 ml vody
- mouka 200-250 g
- cukr 3 lžíce nebo méně (podle chuti)
- 1 lžička droždí
- špetka soli
- slunečnicový olej na smažení
Pokud vám doma došly mléčné výrobky (nebo pokud držíte půst), můžete si připravit jablečné lívance bez mléka a kefíru – na vodě.
K tomu smíchejte teplou vodu s cukrem, přidejte droždí a pár lžic mouky. Opara necháme vykynout na teplém místě. Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka.
Když těsto vykyne, přidejte zbylou mouku a jablka. Při přidávání mouky sledujte konzistenci těsta – mělo by být husté, ale tekoucí.
Lívance smažte na rostlinném oleji, dokud nejsou hotové.
Poznámka na okraj: tipy na přípravu jablečných lívanců
Zajímá vás, jak připravit jablečné lívance, aby dezert nebyl tak nezdravý a kalorický? Zkuste je upéct. V této podobě jsou jablečné lívance skvělé pro děti. K tomu můžete uhníst těsto podle jednoho z výše uvedených receptů. Místo strouhání však jablka nakrájejte na středně velké kostky a přímo do těsta přidejte lžíci slunečnicového oleje. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj položte. Jablečné lívance pečte v troubě při 180 stupních, dokud nejsou upečené (asi 15 minut). V tomto případě není nutné lívance obracet.
Pokud jste pohoštění ještě vařili v oleji, po upečení lívance vyložte na ubrousek nebo papírovou utěrku. To pomůže zbavit se přebytečného oleje.
Nadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.com
A tajemství toho, jak usmažit i lívance, spočívá ve způsobu, jakým byste měli těsto na pánev nanášet. Nalévejte po jedné lžíci a dbejte na to, aby se porce těsta nepřichytily k pánvi – pak získáte rovnoměrné jednotlivé kulaté lívance.
Chcete-li připravit spíše jablečné lívance než ovocné koláčky, těsto při hnětení prudce nešlehejte a při nabírání těsta na smažení zbytečně nemíchejte.