Nadýchané jablečné lívance: 3 vítězné recepty a užitečné tipy

Takový dezert lze připravit s mlékem, kefírem nebo obyčejnou vodou.

Nadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.com

Jablečné lívance – důstojná náhrada šarlotky a vydatná snídaně. Tuto pochoutku bude moci upéct každý. Jak připravit jablečné lívance – radí My.

Jablečné lívance na kefíru

  • 2 vejce
  • 250 ml kefíru (2,5 % tuku)
  • mouka 160 g
  • cukr 100 g nebo méně (podle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 jablka
  • slunečnicový olej na smažení

Smíchejte suché přísady (mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr). Poté vmíchejte vejce a vlijte kefír. Míchejte metličkou, ale nešlehejte. Konzistence těsta by měla připomínat hustou zakysanou smetanu. Všimněte si, že by v něm neměly být žádné hrudky.

Z omytých jablek odstraňte slupku, nastrouhejte je a přidejte do těsta.

Jablečné lívance smažte na slunečnicovém oleji asi minutu z každé strany.

Jablečné lívance s mlékem

  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • mouka 200 g
  • cukr 1 lžička nebo více (podle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1-2 jablka
  • slunečnicový olej na smažení

V hluboké míse smíchejte mléko, vejce, cukr a sůl. Poté přidejte mouku a prášek do pečiva. Promíchejte do hladkého těsta. Omytá a oloupaná jablka nakrájejte na malé kostičky nebo je nastrouhejte a přidejte do těsta. Jablečné lívance smažte na rozehřáté pánvi se slunečnicovým olejem, dokud nezhnědnou.

Nadýchané jablečné lívance: 3 recepty, které vyhrávají, a užitečné tipy / foto depositphotos.comNadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.com

Jablečné lívance na vodě – libový recept

  • 250 ml vody
  • mouka 200-250 g
  • cukr 3 lžíce nebo méně (podle chuti)
  • 1 lžička droždí
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení

Pokud vám doma došly mléčné výrobky (nebo pokud držíte půst), můžete si připravit jablečné lívance bez mléka a kefíru – na vodě.

K tomu smíchejte teplou vodu s cukrem, přidejte droždí a pár lžic mouky. Opara necháme vykynout na teplém místě. Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka.

Když těsto vykyne, přidejte zbylou mouku a jablka. Při přidávání mouky sledujte konzistenci těsta – mělo by být husté, ale tekoucí.

Lívance smažte na rostlinném oleji, dokud nejsou hotové.

Poznámka na okraj: tipy na přípravu jablečných lívanců

Zajímá vás, jak připravit jablečné lívance, aby dezert nebyl tak nezdravý a kalorický? Zkuste je upéct. V této podobě jsou jablečné lívance skvělé pro děti. K tomu můžete uhníst těsto podle jednoho z výše uvedených receptů. Místo strouhání však jablka nakrájejte na středně velké kostky a přímo do těsta přidejte lžíci slunečnicového oleje. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj položte. Jablečné lívance pečte v troubě při 180 stupních, dokud nejsou upečené (asi 15 minut). V tomto případě není nutné lívance obracet.

Pokud jste pohoštění ještě vařili v oleji, po upečení lívance vyložte na ubrousek nebo papírovou utěrku. To pomůže zbavit se přebytečného oleje.

Nadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.comNadýchané jablečné lívance: 3 recepty na výhru a užitečné tipy / foto depositphotos.com

A tajemství toho, jak usmažit i lívance, spočívá ve způsobu, jakým byste měli těsto na pánev nanášet. Nalévejte po jedné lžíci a dbejte na to, aby se porce těsta nepřichytily k pánvi – pak získáte rovnoměrné jednotlivé kulaté lívance.

Chcete-li připravit spíše jablečné lívance než ovocné koláčky, těsto při hnětení prudce nešlehejte a při nabírání těsta na smažení zbytečně nemíchejte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: