Je možné jíst cibuli každý den: vědci prokázali prospěšnost této oblíbené zeleniny

Cibule má řadu zdraví prospěšných účinků: má antioxidační vlastnosti, snižuje riziko vzniku rakoviny, posiluje imunitní systém a napomáhá procesu hubnutí.

V nejnovější studii. uvádí .že cibule obsahuje fytonutrienty – látky, které rostliny vytvářejí na obranu proti patogenům, jako jsou bakterie, viry a houby. Zde jsou uvedeny některé její hlavní přínosy pro lidské zdraví.

Zde jsou uvedeny výživové hodnoty: 0,1 mg vitaminu C (5 % doporučené denní hodnoty), 16 mg vápníku (2 % denní hodnoty) a 15,2 mg kyseliny listové (4 % denní hodnoty).

Cibule účinně bojuje proti těmto škodlivým bakteriímjako je Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus) a Bacillus cereus. Studie ukazují, že kvercetin, jeden z flavonoidů obsažených v cibuli, dokáže významně potlačit množení mnoha druhů bakterií.

Několik studií naznačuje, že konzumace cibule může snížit pravděpodobnost vzniku některých druhů rakoviny.Zejména rakoviny zažívacího traktu. Kromě toho bylo vědecky prokázáno, že kvercetin inhibuje růst bakterie Helicobacter pylori (H. pylori), která je spojována s rakovinou žaludku.

Cibule je bohatá na flavonoidy, glutathion, sloučeniny selenu a vitaminy E a C, které mají vliv na zdraví lidí. silné antioxidační vlastnostiAntioxidační vlastnosti produktu podporují tělo v boji proti škodlivým volným radikálům.

Kombinace cibulového extraktu s antidiabetickými látkami může snížit hladinu cukru v krvi o 35-50 % v závislosti na dávkování.

Studie prokázaly, že jedna z hlavních účinných složek cibule, peptid GPCS, je schopna zabránit odbourávání kostísnížit úbytek kostní hmoty a snížit pravděpodobnost zlomenin.

Cibule je vynikajícím zdrojem prebiotik, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Obsahuje inulin, látku, která podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech.

Obezitu obvykle provázejí zánětlivé procesy v těle. Flavonoid kvercetin, který se nachází v cibuli, podporuje hubnutíPočet tukových usazenin a hladina triglyceridů v krvi.

Cibule je prospěšná jak syrová, tak vařená, i když tepelná úprava snižuje obsah thiosulfinátů, sloučenin s antibakteriálními, protiplísňovými a antibiotickými vlastnostmi. Studie naznačují, že nakrájená cibule si před tepelnou úpravou zachovává více svých prospěšných vlastností. Největší úbytek živin je patrný při vaření a smažení, zatímco pečení může dokonce zvýšit obsah flavonoidů.

  • Komu se nedoporučuje jíst rajčata: kardiolog jmenoval seznam nemocí, kdy je tato zelenina kontraindikována.
  • Co se stane, když budete jíst vejce každý den: nejnovější výzkumy vypovídají o skrytých výhodách tohoto produktu.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: