Foto: z otevřených zdrojů
Tento recept je vhodný zejména pro milovníky čokolády, protože ta je tu všude.
Je docela těžké najít člověka, který by nemiloval čokoládu. Vždycky je dobrým doplňkem každého dezertu. A my vám teď prozradíme, jak si baklavu připravit ještě chutnější. V tomto dezertu najdete vše, co máte na sladké a lepkavé baklavě rádi – ale samozřejmě s přídavkem čokolády hned v několika prvcích.
Čokoládové máslo dodá bábovce bohatou chuť a pomůže, aby filo těsto bylo křupavé, čokoládový medový sirup dodá charakteristickou bohatost a čokoládová kapie, kterou bude třeba smíchat s ořechy a skořicí, vytvoří výbuch chuti v každém soustu. Tento dezert navíc vydrží asi dva týdny při pokojové teplotě a měsíc v lednici, píše Tasting Table.
Recept
Složení:
Na sirup:
- ¾ šálku krystalového cukru
- ¾ šálku vody
- ¼ šálku medu
- ¼ šálku kakaového prášku
Na náplň:
- 1 šálek mandlí
- 1 šálek lískových oříšků
- ½ šálku hořké čokolády (čokoládové kapky)
- ⅓ šálku krystalového cukru
- 1 čajová lžička skořice
Na máslo:
- 1 ¼ šálku rozpuštěného másla
- ¼ šálku kakaového prášku
Sestavení:
- 450 g těsta filo, rozmrazeného podle návodu.
Příprava
- V malém hrnci smíchejte cukr, vodu a med a míchejte do hladka. Směs přiveďte k varu na středním plameni, poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Šlehejte kakaový prášek, dokud se zcela nerozpustí a nezíská hladkou konzistenci. Sirup přelijte do žáruvzdorné nádoby a až do použití jej uložte do chladničky. Předehřejte troubu na 175 °C.
- V míse kuchyňského robotu smíchejte mandle, lískové oříšky, čokoládové kapky, cukr a skořici. Rozemelte je na hrubou drť a ponechte malé kousky.
- Ve středně velké míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s kakaovým práškem dohladka. Dno formy na pečení (o rozměrech 33 × 23 cm) vymažeme čokoládovým máslem.
- V případě potřeby fylo těsto upravte tak, aby se vešlo do velikosti formy. Do formy postupně vložte 10 plátů filo těsta a každou vrstvu před přidáním další vrstvy potřete čokoládovým máslem. Zbylé těsto uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby nevyschlo.
- Na 10 vrstev těsta rovnoměrně rozetřete ⅓ ořechové směsi. Postup opakujte se zbývajícími pláty těsta a ořechy (10 plátů na vrstvu), poté potřete horní vrstvu zbývajícím čokoládovým máslem.
- Baklavu rozkrojte na 4 řady a poté ji šikmo rozkrojte tak, aby vznikly kosočtverce. Pečte ji v předehřáté troubě dozlatova 50-60 minut, v polovině pečení formu obraťte.
- Baklavu vyjměte z trouby a ihned ji rovnoměrně přelijte studeným sirupem. Nechte ji zcela vychladnout při pokojové teplotě, ale bez přikrytí. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ji necháte odležet alespoň 4 hodiny nebo přes noc, aby se sirup vsákl do vrstev.