Jak rychle oloupat brambory za 5 minut: tipy zkušených hostitelek

Loupání brambor je proces, který baví jen málokoho. Pokud si však vyberete správný nástroj, loupání brambor vám nezabere mnoho času. Přečtěte si, jak tuto zeleninu oloupat rychle a efektivně, na stránkách My.

Mladé brambory lze oloupat i bez nože / foto depositphotos.com

Loupání brambor – to je poměrně zdlouhavý a monotónní proces, který nemají rádi ani profesionální kuchaři, ani začínající hospodyňky. Někteří lidé na loupání brambor jednoduše nemají čas, jiní se domnívají, že je to příliš nudné a monotónní.

Profesionální kuchaři jsou přesvědčeni, že pokud zvolíte správné vybavení, zabere vám loupání brambor mnohem méně času.

Jak vybrat nůž na loupání brambor

Pokud nevíte, jak rychle oloupat brambory nožem, začněte tím hlavním – vyberte si dokonalý nástroj. Nůž na loupání brambor by měl být malý a lehký. Ideální rukojeť nože vám zcela padne do dlaně – pokud je kluzká nebo nepohodlná, nejenže brambory rychle neoloupete, ale riskujete zranění.

Čepel nože musí být dokonale nabroušená. Na rozdíl od nožů na krájení masa by měl být nůž na loupání brambor téměř beztížný, ale ostrý. Loupání brambor trvá 15-20 minut, takže těžký nůž bude nepohodlný a ruka se rychle unaví.

Jak loupat brambory bez nože – nejjednodušší způsoby, jak to udělat

Pokud máte mladé brambory, obejdete se bez nože. Stačí, když syrové brambory potřete solí. Sůl odstraní ze zeleniny slupku. Poté bude třeba bramboru omýt. Mějte však na paměti, že tato metoda nebude fungovat u starých brambor.

Mladé brambory můžete oloupat i bez nože pomocí tuhé houbičky na mytí nádobí nebo kovového flanelu. Hlavní podmínkou této metody je, že brambory musí být mladé. Je lepší brambory třít houbičkou pod proudem studené vody, brambory se tak oloupou rychleji.

Jak rychle oloupat malé brambory / foto depositphotos.comJak rychle oloupat malé brambory / foto depositphotos.com

Jak rychle oloupat malé brambory – Lifehack

Malé brambory oloupete tak, že je vložíte na 2-3 minuty do hrnce s vroucí vodou. Poté je třeba brambory z horké vody vyjmout a přenést je do nádoby se studenou vodou. Kvůli rozdílu teplot se slupka na bramborách oddělí stejným způsobem, jako se oddělí na rajčatech poté, co je vložíte do vroucí vody.

Mějte však na paměti, že tato metoda funguje pouze u mladých brambor. Staré brambory tímto způsobem oloupat nelze. Pro starou zeleninu budete muset buď použít nůž, nebo najít recept, podle kterého lze brambory ponechat neloupané.

Jak loupat brambory škrabkou na zeleninu – nejvhodnější nástroj

Pokud jste se ještě sami nerozhodli, co je na loupání brambor lepší – kupte si nůž na loupání zeleniny. Takový přístroj má rukojeť a na ní upevněnou čepel se štěrbinou. Právě do této štěrbiny se při loupání brambor vkládá slupka a právě tloušťka této štěrbiny určí tloušťku slupky, kterou lze ze zeleniny odstranit.

Pokud nevíte, jak oloupat brambory škrabkou na zeleninu – stačí vzít do jedné ruky bramboru a do druhé nůž a začít. Mnoho kuchařů radí loupat brambory pod tenkým proudem studené vody. Jednak tak ze zeleniny okamžitě vyplavíte přebytečný škrob, jednak tak bude brambora dokonale čistá a hned uvidíte, zda se vám podařilo odstranit veškerou slupku.

Plusem této metody je, že na rozdíl od běžného nože je loupání zeleniny prakticky bezpečné. Nožem na loupání zeleniny je poměrně obtížné se poranit, protože čepel je „zapuštěna“ v rukojeti a při správném použití nemá přímý kontakt s rukou člověka. Kromě toho takový nůž loupe brambory mnohem rychleji než běžný nůž.

Jak oloupat brambory – lifehack

Brambory ve slupce jsou brambory vařené ve slupce. Pokud se zelenina vaří do měkka, slupka se velmi snadno oddělí. Slupku z vařených brambor můžete odstranit nožem, ale mějte na paměti, že vařené brambory by se neměly loupat nožem, ale pouze lehce poškrábat zvednutím tenké slupky.

Brambory ve slupce můžete také oloupat kovovou houbičkou nebo lžící.

Další možností rychlého čištění je odstranění slupky rukama. Za tímto účelem před vařením udělejte malý řez po obvodu brambory. Když je brambora uvařená, spusťte ji do studené vody a pod proudem vody otočte slupku ze všech stran brambory různými směry. Pokud je zelenina dokonale uvařená a voda je dostatečně studená, odstraníte slupku jako punčochu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: