Bílá, hnědá, červená nebo vařená v páře: která rýže je nejzdravější a kdo by ji neměl jíst?

Jaká může být rýže, čím je prospěšná, jak ji vybírat a kdo by ji měl odmítnout jíst.

Která rýže je nejzdravější / depositphotos.com

Rýže je jednou z nejoblíbenějších příloh. Lze ji podávat k masu a rybám, přidávat do polévky a vařit z ní koláče. Ti, kdo drží dietu, se však rýži bojí jíst, protože ji považují za nezdravou a kalorickou. A zbytečně – pojďme zjistit, jaká rýže existuje, čím je užitečná, jak ji vybírat a kdo by měl rýžovou kaši odmítnout.

Jaká rýže je nejzdravější

Rýže může být kulatá a dlouhá, bílá a vařená v páře, stejně jako hnědá, červená a hnědá. Samotná obilovina je velmi výživná a kromě sacharidů obsahuje také bílkoviny a minerální látky – draslík, vápník, hořčík, fosfor a má nízký obsah tuku. Užitečnost rýže však závisí na jejím zpracování. Podívejme se na jednotlivé druhy.

Nejoblíbenější rýží je bílá leštěná rýže. V závislosti na odrůdě může být kulatá nebo podlouhlá. Bílá rýže je bílá proto, že je očištěná od vrchní vrstvy – leštěná. Takové zpracování umožňuje delší skladování krupice a je snadno stravitelná. Zároveň však taková rýže ztrácí některé užitečné látky – vlákninu, část vitaminů skupiny B, minerály, antioxidanty.

Pokud nemáte žádné kontraindikace a nedržíte dietu, pak lze leštěnou rýži bez obav konzumovat. rýže má nejvíce vitaminů skupiny B (který se nenachází v žádné jiné obilovině), stejně jako dostatek draslíkukterý je nezbytný pro zdraví srdce. Kromě toho je prospěšná také tekutá rýžová kaše. při zažívacích potížích – má dobré obalové vlastnosti.

Pokud mluvíme o bílé kulaté a dlouhé rýži, pak kulatá rýže obsahuje více škrobua po uvaření je měkká a krémová. Dlouhá rýže absorbuje vodu mírně, takže se neslepuje a nerozvaří se. Existují také střednězrnné odrůdy rýže – obsahují také poměrně hodně škrobu, ale vaří se méně než kulatá rýže.

Bílou rýži pro hubnutí (jakoukoli odrůdu) však stále nedoporučujeme používat kvůli jejímu vysokému glykemickému indexu. Je také kontraindikována při cukrovce a skleróze, může také vyvolat tvorbu ledvinových kamenů a nedoporučuje se, pokud máte sklon k zácpě.

  • Rýže vařená v páře

Jedná se o rýži, která je nejprve spařena a poté usušena a vyleštěna. Je tedy také leštěná, ale po této úpravě zrna mírně zprůhlední a získají zlatavou barvu.

Rýže vařená v páře je považována za zdravější než běžná bílá rýže – při vaření v páře si zachovává přibližně 80 % živin. ze skořápky. Tato rýže je ideální také jako příloha, protože je křehká.

Jedná se o rýži, která není omletá – nazývá se také hnědá rýže. Je zpracována, ale není z ní odstraněn obal z otrub. Díky tomu si zachovává své živiny. vitamíny B1, B6, PP, mangan, fosfor, hořčík, selen, měď, aminokyseliny, vláknina.. Je také dobrým zdrojem komplexních sacharidů – které tělo tráví pomalu a nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi.

K čemu je hnědá rýže ještě dobrá – zdravotní účinky:

  • čistí cévy, zlepšuje krevní oběh a udržuje hladinu glukózy v krvi;
  • normalizuje trávicí systém;
  • zlepšuje metabolismus
  • prospívá srdci, plicím, zraku, nervové soustavě, kůži a vlasům;
  • vhodné pro diabetiky.

Nevýhodou je, že hnědá rýže se vaří déle, hůře se žvýká a samotné kroupy nevydrží dlouho, protože rýžový obal obsahuje olej a může časem žluknout.

  • Červená a černá rýže

Nejméně oblíbené druhy rýže. Moc lidí o ní neví, ale červená rýže – je také nejkaloričtější (dokonce více než bílá rýže). Má však i své výhody: je snižuje hladinu špatného cholesterolu, zlepšuje činnost srdce a zdraví pokožky.a mohou je konzumovat diabetici.

Černá rýže je oblíbená u lidí, kteří dbají na své zdraví, protože je obsahuje maximum bílkovin a živin, posiluje imunitu a zlepšuje zrakDoporučuje se také jíst na anémii. Kromě toho má černá rýže velmi nízký obsah sodíku, a proto se doporučuje. při onemocnění ledvin a srdce.

Na otázku, která rýže je zdravější – leštěná nebo neleštěná – pak samozřejmě ta druhá. Čím méně je rýže leštěná, tím je zdravější.

Jak vybírat rýži při nákupu

Jak si vybrat rýži / foto depositphotos.comJak si vybrat rýži / foto depositphotos.com

Chcete-li si vybrat dobrou rýži, dodržujte následující pravidla:

  • kupujte rýži v průhledných obalech nebo na váhu – zrna by měla být viditelná;
  • ujistěte se, že jsou kroupy celé, bez kousků zrn nebo nečistot;
  • rýže by měla mít stejnou velikost a barvu;
  • Nekupujte rýži, která má mnoho bílých zrnek připomínajících křídu – jedná se o nezralá zrnka, která zhoršují chuť rýže.

Pokud kupujete bílou leštěnou rýži, pak naopak – neměla by mít žlutá zrnka, to může znamenat, že rýže byla skladována při vysoké vlhkosti a může se na ní objevit plíseň.

Dříve jsme si řekli, jak a kolik rýže vařit v hrnci, multicookeru a mikrovlnné troubě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: