5 čajů pro normalizaci hladiny cukru v krvi: odborníci na výživu pojmenovali, co je lepší zvolit

Foto: z otevřených zdrojů

To je důležité zejména pro osoby, u nichž byla diagnostikována cukrovka.

Čaj je nápoj, který milují miliony lidí na celém světě. Zejména proto, že existuje tolik jeho druhů. Jsou však tací, kteří musí plánováním svého jídelníčku během dne strávit příliš mnoho času. To je případ lidí s cukrovkou. V tomto případě se zaměřují především na jídlo.

I když nápoje mohou také významně ovlivnit hladinu cukru v krvi, píše Eating Well. Na druhou stranu nedostatečný příjem tekutin může vést k dehydrataci, která se na hladině cukru také podílí. Čaj má mnoho zdravotních výhod a zlepšení kontroly hladiny cukru je jednou z nich.

Vzhledem k velkému množství různých druhů čaje je těžké vybrat ten nejlepší pro kontrolu hladiny glukózy. Tuto publikaci vám pomohli zpracovat odborníci na výživu.

Zelený čaj

Lehký, zemitý zelený čaj je trvale spojován s řadou zdravotních výhod, včetně, jak se ukázalo, lepší kontroly cukru. Studie prokázaly, že u lidí s cukrovkou dokáže snížit hladinu glukózy na lačno a zlepšit citlivost na inzulín.

„Střevo je domovem bilionů mikrobů, které ovlivňují hladinu cukru v krvi. Nerovnováha v mikrobiotě může vést k poruše glukózové tolerance a inzulínové rezistenci. Zelený čaj je bohatý na polyfenoly, které podporují zdraví střev a následně pomáhají kontrolovat hladinu cukru,“ upozorňuje registrovaná dietoložka a certifikovaná specialistka na diabetes Kimberly Rose-Francisová.

Černý čaj

Ačkoli zelený a černý čaj vypadají a chutnají jinak, oba pocházejí z rostliny Camellia sinensis. Není proto překvapivé, že mají podobné zdravotní účinky.

Výzkum černého čaje byl v tomto směru méně častý, ale jeden vědecký přehled naznačuje, že může pomáhat při metabolismu glukózy a zlepšovat citlivost na inzulín. Přesné mechanismy zatím nejsou známy, ale vědci spekulují, že polyfenoly v černém čaji mohou zpomalovat trávení a vstřebávání cukrů, čímž zabraňují nadměrnému přibývání na váze, což je jeden z klíčových rizikových faktorů cukrovky 2. typu.

Zázvorový čaj

„Zázvor je všeobecně známý pro svou schopnost zmírňovat nevolnost, ale může také pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi,“ poznamenává Rose Francisová.

Studie ukazují, že zázvor obsahuje asi 40 antioxidačních látek, které mohou mít pozitivní vliv na hladinu glukózy a snižovat zánět.

Chronicky zvýšená hladina cukru v krvi může vést k zánětu a antioxidanty obsažené v zázvoru pomáhají tento stav zvládat. Kromě toho může zázvor zpomalovat vstřebávání sacharidů, regulovat metabolismus glukózy a chránit buňky slinivky břišní produkující inzulin.

Skořicový čaj

Skořice je nejen oblíbeným kořením na pečení, ale také základem zdravého čaje. Studie ukazují, že skořice může zlepšit funkci inzulínu a pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Skořicový čaj má navíc přirozenou sladkost bez přidaného cukru, takže je skvělou volbou pro lidi s cukrovkou.

Stejně jako zázvor je skořice bohatá na antioxidanty, které bojují proti zánětu, což je faktor, který ztěžuje regulaci cukru. Několik studií potvrdilo, že skořice dokáže snížit hladinu glukózy v krvi u lidí s cukrovkou i bez ní.

Chcete-li si připravit skořicový čaj, jednoduše přidejte skořicovou tyčinku do horké vody.

Kurkumový čaj

Kurkuma je proslulá svými zdraví prospěšnými účinky, od zlepšení mozkových funkcí až po ochranu srdce. Studie ukazují, že může také snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhat při regulaci hmotnosti.

Hlavní účinnou látkou kurkumy je kurkumin, silný antioxidant a protizánětlivá sloučenina. Protože záněty a vysoká hladina cukru v krvi jdou často ruku v ruce, předpokládá se, že kurkumin pomáhá kontrolovat hladinu glukózy právě díky svým protizánětlivým vlastnostem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: