Doba skladování semen zeleniny, jak zjistit klíčivost semen plodin
Každý dachař má jistě „strategickou“ zásobu semen – zbylých z předchozích sezón, těch, která kdysi vlastnoručně nasbíral. Nezřídka jsou taková semena uložena po celá léta. A čím déle jsou uložena, tím horší jsou jejich výsevní vlastnosti.
Důležité je, že různé plodiny mají různou klíčivost. U některých je vysoká po několik let, u jiných každoročně výrazně klesá. Existují rostliny, které mají od přírody nízkou klíčivost.
Proto je důležité testovat klíčivost semen předem, abyste měli čas semena vyklíčit a spočítat počet vyrostlých semenáčků.
Jak zkontrolovat klíčivost semen
Nejprve je třeba ručně vyřadit malá, polámaná a prázdná semena. Poté vyberte tucet semen velké nebo střední velikosti a začněte testovat klíčivost.
Testování semen v osolené vodě
Slaná voda pomůže určit kvalitu osiva. Semena se vloží do slaného roztoku, lžička soli na litr vody, a ponechají se 2-3 hodiny. Plovoucí semena, tedy ta, která zůstanou na hladině, jsou nekvalitní semena s nízkou klíčivostí. Ta, která se usadí na dně, je třeba proprat, usušit, pokud se nemají vysévat hned, nebo namočit a začít vysévat.
Jak otestovat semena na vlhkém hadříku
Kalibrovaná semena se položí do mělké nádoby na vlhkou látku nebo papírový ručník. Nádoba se zakryje fólií nebo víkem, ale musí se větrat. Je nutné kontrolovat vlhkost, aby tkanina nevyschla.
Klíčení semen na pilinách
Tato možnost je nejvhodnější pro velká semena plodin, jako jsou fazole, hrách, meloun, cukety. Místo pilin můžete použít jiné substráty obsahující vlhkost: kokosovou zeminu, vermikulit. Navlhčený materiál se rozprostře na dno nádoby ve vrstvě 2 cm. Semena se rozkládají rovnoměrně, odsazená 1-2 cm od sebe. Vrchní část opět pokryjeme pilinami nebo jiným substrátem a umístíme ke klíčení.
Jak dlouho lze skladovat semena hlavních plodin bez ztráty klíčivosti?
- Semena okurek se skladují nejdéle 5 let. Pro dobrou klíčivost potřebují teplotu vzduchu od +19 do +25 stupňů Celsia.
- Rajčata neztrácejí svou podobu po dobu 5-6 let. Při teplotě +22 až 25 stupňů rajčata klíčí již 5.-7. den.
- Fazole, hrách, fazole si zachovávají klíčivost po dobu 3-5 let. Měly by však klíčit při teplotě +10-11 stupňů. Klíčky se objevují 10. den po výsevu.
- Trvanlivost semen melounu, dýně, melounu, cukety – od 6 do 8 let.
- Semena řeřichy, kopru, mrkve, petržele, rebarbory, cibule, šťovíku si uchovávají klíčivost 2 – 3 roky.
- Lilek, různé druhy zelí (bílé, červené, brokolice, růžičková, kedluben, pekingské, savojské, květák), kukuřice, paprika, chřest, špenát si zachovávají podobná semena 4 – 5 let.
- Červená řepa neztrácí klíčivost nejdéle – 6-10 let.
Doba klíčení se může změnit, pokud jsou narušeny podmínky skladování semen, zejména vlhkost a teplota.
- Co je třeba udělat s hrozny na jaře, abyste měli v létě úrodu: užitečné tipy
- Kdy vysadit cibuli na jaře v otevřené půdě: termíny v různých oblastech Ukrajiny, příznivé dny.