Foto: z veřejných zdrojů
Tento pokrm je neuvěřitelně snadné připravit doma.
Solený losos Shiozake je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších japonských rybích pokrmů. Je to jednoduchý, ale chuťově výrazný pokrm, který si můžete vychutnat k snídani, obědu nebo večeři, a protože se připravuje pouze ze tří ingrediencí, je jeho domácí příprava neuvěřitelně snadná, píše časopis Parade.
Shiozake se vyrábí z lososa a soli, k očištění ryby se přidává saké. Často je součástí tradiční japonské snídaně.
Kromě toho je solený losos všestrannou přísadou, která se objevuje také v lunchbox bento, onigiri (japonské rýžové kuličky), lososové smažené rýži a okayu (japonská rýžová kaše).
Jak si doma připravit japonského nakládaného lososa
Ingredience
- Filet z lososa (nejlépe silnější a méně tučný),
- sůl
- sake.
Příprava:
- Nejprve lososa naložte na 10 minut do saké, abyste odstranili nežádoucí rybí pachy a zvýraznili chuť ryby. Po marinování filety osušte papírovými utěrkami, aby na nich dobře ulpěla sůl.
- Lososa vydatně posypte solí ze všech stran, zvláštní pozornost věnujte kůži. Osolené filety pevně zabalte do vrstev papírových utěrek nebo je uložte do vzduchotěsné nádoby a poté je uložte do chladničky alespoň na dva dny.
- Když je losos připraven ke konzumaci, jednoduše ho ogrilujte nebo osmažte na pánvi, dokud není propečený podle vašich představ a kůže není křupavá.