Poradíme vám, jak doma odstranit antibiotika z kuřete, pokud pochybujete o jeho kvalitě.
Jak odstranit antibiotika z kuřete / depositphotos.com
Kuřecí maso patří v dnešní době k nejoblíbenějším. Je nenáročné na žaludek, rychle se připravuje a je relativně levné. Mnoho lidí se však kuřecího masa kupovaného v obchodě obává, protože předpokládá, že může být „napěchované“ antibiotiky a dalšími nebezpečnými látkami. Existuje několik jednoduchých a účinných způsobů, jak hormony a antibiotika z masa odstranit doma.
Jak se zbavit antibiotik v kuřecím mase
Zda jsou v kuřeti, které jste si přinesli z obchodu, antibiotika, nezjistíte. Můžete se spolehnout pouze na poctivost výrobce – že maso z pultu neobsahuje škodlivé látky.
Předpokládá se, že kuřecí maso, které se prodává v obchodě, je bezpečné – podle hygienických požadavků je množství hormonů a antibiotik v mase normalizováno. Pokud však výrobek koupíte v některých neautorizovaných prodejnách, teoreticky můžete koupit nekvalitní výrobek. V každém případě, pokud máte pochybnosti o kvalitě masa – bez ohledu na to, kde bylo zakoupeno – existuje několik jednoduchých způsobů, jak se nebezpečných látek zbavit:
- Před vařením maso namočte
Drůbež (nebo jiné maso) namočte do vody, obyčejné nebo minerální, alespoň na 1 hodinu.
Můžete si připravit marinádu: do vody přidejte trochu soli (3-4 lžíce) nebo citronové šťávy (2-3 lžíce), případně 0,5 lžičky kyseliny citronové – voda „vytáhne“ škodlivé látky.
- Vaření masa v sekundárním vývaru
Vaření v sekundárním vývaru také pomáhá zbavit se „příměsí“ – po uvaření maso vařte 10 minut, pak vývar slijte, přidejte čistou vodu a vařte jako obvykle. Některé hospodyňky dokonce nevaří na druhém, ale na třetím vývaru.
Před vařením odstraňte z jatečně upraveného těla nebo masa kůži a tuk – obsahují nejvíce škodlivých látek.
- Maso raději pečte než smažte
Tepelná úprava při vysokých teplotách také pomáhá zbavit se škodlivých látek. Před pečením, jak již bylo uvedeno, odstraňte kůži a tuk a také všechny vnitřnosti. Ptáka nebo maso umístěte tak, aby tuk odtékal do plechu a nevstřebával se zpět do masa.
Již dříve jsme vám řekli, jaké maso je nejzdravější – na výběr jsou tři druhy.