Proč se medové dorty pro medový dort rozpadají: přestaňte to dělat

Aby se medové koláče nelámaly, je třeba se vyvarovat řady chyb při přípravě těsta.

Pokud chcete udělat jemný dort – připravte si šifónový medovník / foto depositphotos.com

Velmi oblíbený dezert – dort medovník, který lze snadno připravit doma, a to velmi rychle. Některé hostitelky se bojí ujmout přípravy tohoto dortu, protože jednoduše nevědí, jak to udělat, aby byly dorty měkké a nelámaly se a neproměnily se v drobky.

Jak se ukazuje, takový problém nastává z několika důvodů a je velmi snadné se s ním vypořádat. Nejdůležitější je dodržovat několik pravidel přípravy tohoto dezertu a medovník, jehož recept se vám bude líbit, určitě dopadne výborně.

Dříve jsme hovořili o tom, jak uvařit líného Napoleona za 20 minut.

Proč se medové dorty rozbíjejí – hlavní chyby

Nejčastěji se problém s medovými koláči objevuje, když se do nich při přípravě nasypalo příliš mnoho cukru nebo mouky.

Pokud chcete, aby bylo těsto správné – uvařte ho ve vodní lázni a poté ho nechlaďte, ale ihned začněte tvořit koláče.

Předpokládá se, že koláče budou velmi křehké, pokud do těsta přidáte rostlinný olej. Pokud chcete získat nadýchané medové koláče, budete potřebovat jedlou sodu.

Za velmi křehké se považuje šifónová medovicekterý si můžete připravit sami.

Co potřebujete k přípravě dezertu:

  • vejce – 2 kusy;
  • cukr – 280 g;
  • med – 70 g;
  • mouka – 300 g;
  • rostlinný olej – 50 g;
  • jedlá soda – 1 čajová lžička;
  • smetana (33%) – 200 ml;
  • zakysaná smetana (20 %) – 400 g.

Vezměte hlubokou mísu, rozklepněte do ní vejce a přisypte 100 g cukru. Tyto ingredience promíchejte a poté přilijte rostlinný olej. Nyní je vaším úkolem vše dobře promíchat. Poté můžete do nádoby poslat med. Misku postavte na vodní lázeň, zahřívejte na mírném ohni a zároveň nezapomeňte hmotu neustále míchat.

Směs by měla být homogenní – až se tak stane, je čas přidat jedlou sodu. Poté by měla směs zesvětlat a „narůst“. Poté ji nechte 7 až 10 minut stát na vodní lázni. Hlavní věc – nezapomeňte směs neustále míchat. Poté přisypte polovinu uvedeného množství mouky, vše opět dobře promíchejte a nechte na vodní lázni ještě 1-2 minuty.

Část mouky, která vám zbyla, položte na pracovní plochu. Na tuto mouku položte ještě horké těsto na medovník a prohněťte ho. Nejdůležitější je, aby těsto bylo po uhnětení měkké. Možná budete potřebovat o něco méně nebo více mouky. Tady je potřeba vaše kontrola.

Z připraveného těsta vytvořte silný „váleček“ a poté ho rozdělte na 7-8 dílů (měly by být stejné). Těsto ihned rozválejte na pergamenu – vytvarujte kulaté placky. V tomto případě vám pomůže obyčejný talíř – položte ho na vyválenou placku a odřízněte přebytečné těsto. Z odřezků vyrobte další koláč libovolného tvaru – později z něj vyrobíte drobenku na zdobení medového koláče.

Jak dlouho péct medové koláče

Jakmile jsou koláče vytvarované, je čas je upéct. Upozorňujeme, že trouba by již měla mít teplotu 180 °C. Každý koláč pečte 3 až 4 minuty.

Po upečení dortů připravte krém.

Vezměte si suchou a čistou mísu. Vlijte do ní smetanu pokojové teploty, postupně přidejte 180 g cukru a vyšlehejte mixérem. Poznámka – rychlost by se měla postupně zvyšovat až na maximum. Při maximální rychlosti by se smetana měla šlehat asi 5 minut. Teprve poté přidejte zakysanou smetanu pokojové teploty. Poté vše šlehejte ještě přibližně 5 minut. Krém na šifónový medový dort by měl být hustý.

Když dorty vychladnou, potřete je krémem a dort ozdobte posypkou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: