Foto: z otevřených zdrojů
Tento palačinkový dort se zakysanou smetanou může být dokonalou tečkou za masopustním hodováním.
Palačinkový koláč je ideální pro masopust. A má tvar slavného dortu z Klášterní boudy. Jeho příprava je snadná. Jak připravit lahodný palačinkový dort se zakysanou smetanou, píše Focus .
Palačinkový dort se zakysanou smetanou
Složení: 1:
- malé sultánky – 100 g;
- želatina – 10 g;
- pitná voda – 100 ml;
- hnědý cukr – 75 g;
- 30% zakysaná smetana – 400 g;
- hořká čokoláda (70%) – 200 g;
- smetana 33 % tuku – 250 ml;
- tenké nekvašené palačinky na mléce – 30 kusů.
Příprava:
- Sultánky omyjte, zalijte horkou vodou a nechte 30 minut odstát. Poté je osušte na papírové utěrce.
- Želatinu zalijte studenou vodou a nechte 15 minut odstát. Poté přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Cukr a želatina by se měly rozpustit.
- Vzniklý želatinový sirup smíchejte metličkou se zakysanou smetanou a sultánkami. Nešlehejte šlehačem. Vložte na 30 minut do chladničky. Zakysaná smetana na palačinkový dort je hotová.
- Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ji jen nasekejte najemno. Poté ji za stálého míchání stěrkou rozpustíme společně se smetanou na mírném ohni. Nepřivádějte ji k varu.
- Jednu placku položte na pracovní stůl. Rozetřete na ni trochu vychladlé směsi čokolády a smetany. Srolujte ji do trubičky. Tímto způsobem připravte všechny ostatní palačinky na dort. Zbyde vám asi třetina krému.
- Na talíř položte vrstvu palačinkových rolád a zalijte je částí zakysané smetany. Na ni navrstvěte zbytek rohlíků. Postupně snižujte počet rohlíků na jeden. Palačinkový dort dejte na 4 hodiny do chladničky. Před podáváním ho podle potřeby ozdobte.
- Sultánky můžete nahradit libovolným sušeným ovocem podle vlastního uvážení.