Jasně červený a sytý: triky pro přípravu boršče, o kterých jste nevěděli

Proč červená řepa v boršči ztrácí barvu, jak se tomu vyhnout a co přidat pro bohatost chuti – dozvíte se v článku My.

Co přidat do boršče pro zlepšení chuti – tipy / depositphotos.com

Historici tvrdí, že v Kyjevské Rusi se boršč původně vařil z borščoviku – odtud název pokrmu. Později se do něj začala přidávat červená řepa a v 19. století také brambory. My vám odhalí tajemství přípravy dokonalého boršče, který jste ještě neochutnali.

Dříve jsme hovořili o tom, jak uvařit pravý ukrajinský boršč podle klasického receptu.

Dokonalý červený boršč – hlavní tajemství

Každý ví, že existuje velké množství receptů na boršč – každá hostitelka má své vlastní nce a kulinářské triky. Existuje však několik závazných pravidel, která je třeba dodržovat, abyste nakonec získali bohatý a chutný boršč.

Vývar

Maso se musí nutně zalít studenou vodou, vařit pouze na mírném ohni a pravidelně odstraňovat pěnu. Je to nutné, aby boršč zůstal průhledný. Pokud nevíte, jaké maso je pro boršč nejlepší, pak si pamatujte – pouze s kostí. Ta dodá bohatou strukturu, ať už použijete cokoli – vepřové, hovězí nebo kuřecí maso.

Pokud je i po našich radách vývar stále zakalený – přidejte do hrnce studenou vodu a tekutinu převařte. Zvedne se pěna, vy ji odstraníte a uvidíte, že vývar zprůhledněl. Na otázku, jaké koření lze do boršče přidat, zkušení kuchaři volají bobkový list a zrnka pepře – dodávají boršči nezapomenutelnou chuť. Pro pikantní chuť je také lepší dát celou cibuli.

Červená řepa

Mnoho hostitelek se při vaření boršče potýká s různými problémy právě kvůli této ingredienci. Největším dilematem je, jak boršč uvařit, aby řepa neztratila svou barvu. Abyste se s takovou sití nemuseli potýkat, pamatujte – syrovou řepu nelze přidávat do smažení. Dodá vám sice chuť, ale ztratí barvu, proto ji můžete předem uvařit, upéct nebo podusit s rajčatovým protlakem.

Cukr a kyselina

Jedinečná chuťová rovnováha, kterou je boršč proslulý, se vytváří přidáním cukru – ne více než 1-2 lžičky na pětilitrový hrnec. Můžete „přisladit“ i pečená rajčata nebo červenou řepu, ale musíte to udělat. Cukr boršč nejen v zásadě osladí, ale také mírně „zklidní“ chuť rajčat. Co se týče kyseliny, můžete přidat kyselinu citronovou nebo přilít trochu octa, pak bude rovnováha sladkosti a kyselosti zachována dokonale. Hlavní je přidat kyselinu předtím, než do hrnce vložíte červenou řepu.

Správné podávání

Nejlepšími přísadami do boršče jsou sádlo a česnek. Pro finální úpravu nasekejte sádlo a česnek v mixéru, osolte, rozmixujte a poté přidejte do boršče. Musíte to udělat několik minut poté, co jste rozložili zelí. Dále je důležité na boršči trvat – nejlepší je dát mu 10 až 30 minut. Pak budou všechny produkty v boršči nasyceny šťávou, koření dodá svou chuť a pokrm bude bohatý a vydatný.

Jak se boršč vařil za starých časů – recept

Nabízíme vám recept na „hejtmanský“ boršč, který se odedávna vařil v Kyjevě. Jeho zvláštností je, že se vaří na hovězím mase s přídavkem fazolí – to se dělalo jen v jednom regionu.

  • hovězí maso – 800 gr;
  • brambory – 80 g;
  • zelí – 80 g;
  • mrkev – 1 ks;
  • fazole – 50 gr;
  • lilek – 50 g;
  • cibule – 1 ks;
  • červená řepa – 1 ks;
  • zakysaná smetana – 10 g;
  • petržel;
  • bobkový list;
  • koření, sůl.

Hovězí maso zalijeme studenou vodou, přidáme cibuli a bobkový list a na prudkém ohni přivedeme k varu. Maso vyjmeme, nakrájíme na porce, vývar přecedíme, osolíme, znovu uvedeme do varu. Uvaříme červenou řepu, nakrájíme ji na slámky, vložíme do vývaru spolu s masem a znovu přivedeme k varu. Brambory nakrájíme na plátky, zelí nakrouháme a přidáme do hrnce.

Z mrkve a cibule uděláme jíšku, fazole uvaříme doměkka, lilek podusíme na oleji a propasírujeme přes síto. Přidáme k boršči a vaříme dalších 15 minut. Boršč necháme rozležet a poté podáváme se zakysanou smetanou a petrželkou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: