Smažená cibule je běžnou přísadou do různých pokrmů, ale jak dlouho ji smažit, závisí na účelu přípravy.
Jak nepřevařit cibuli – důležitá otázka při její přípravě / foto depositphotos.com
Smažená cibule – důležitá součást, která se používá při přípravě různých pokrmů a zlepšuje jejich chuť. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá, ale hlavní je cibuli nerozvařit.
Ke smažení cibule se nejčastěji používá cibule nebo kořen pórku. Při smažení získá zlatavou barvu, bude křehká a sladké chuti.
Již dříve jsme hovořili o tom, jak správně smažit cibuli dozlatova pro různé pokrmy.
Jak smažit cibuli – tipy
Před vařením cibule ji oloupejte a odřízněte ocásek. Nakrájíme ji na kostičky, kolečka nebo půlkolečka.
Smažíme ji optimálně na pánvi. Na jednu hlavu použijte asi 2-2,5 lžíce oleje. Při smažení cibule byste měli vzít rafinovaný rostlinný olej, který jste předtím dobře rozehřáli – to je nezbytné, pokud chcete získat křupavou zeleninu.
Cibuli smažte do zlatavé kůrčičky, mělo by to být pět až sedm minut, po celou dobu míchejte.Při smažení cibule po získání zlatavé barvy ji osolte a poté pánev odstavte s pokličkou.
Pokud je nutné cibuli osmažit, aby byla sladká – stačí přidat trochu cukru v průběhu vaření. Jedna polévková lžíce stačí asi na 5 cibulí. Zároveň je důležité nezapomenout na trochu soli pro vyvážení chuti.
Stojí za zmínku, že v globálu příliš nezáleží na tom, na jakém oleji je lepší smažit cibuli, vše záleží pouze na stanovených cílech.
Například mleté maso můžete smažit na másle (stačí 5 minut). A po smíchání másla a rostlinného oleje ji lze smažit na polévku (sedm až deset minut na středním ohni). Nerafinovaný olivový olej je vhodný pro dlouhé karamelizování cibule, které bude trvat něco málo přes půl hodiny.
A aby byla cibule průhledná, smažte ji velmi krátce – několik minut, dokud se z ní neodpaří vlhkost. Nezapomeňte ji neustále míchat a včas sundat z ohně. Pokud to přeženete, začne již získávat zlatavou barvu.
Mimochodem, další užitečný tip, jak smažit cibuli tak, aby nebyla cítit. K tomu můžete do téměř hotové smažené cibule přidat jednu nebo dvě lžíce vína. Alkohol se rychle odpaří a chuť se stane příjemnou.
Aby cibule zprůhledněla, smažte ji velmi krátce / foto depositphotos.com
Je možné smažit zelenou cibuli – nce
Mnoho lidí je zvyklých smažit obyčejnou cibuli, ale i zelenou cibuli lze někdy tepelně upravit. Měla by se však smažit jen krátce, pokud se přepálí, ztratí chuť.
Ke smažení takové cibule na středním ohni postačí doslova pár minut. Bude se hodit k vaječným pokrmům, jako je omeleta nebo míchaná vejce. Lze ji také použít jako jednu z náplní do koláčů nebo lívanců.
Lehce osmažená zelená cibulka se používá jako náplň / foto depositphotos.com
Smažená cibulka – recept
Jedná se o velmi jednoduchou svačinu, k jejímuž přípravě potřebujete mouku, cibuli, mléko, trochu soli a rostlinný olej na smažení.
Zeleninu je třeba oloupat, nakrájet a rozdělit na kolečka, obalit je v mouce a mléce se solí a smažit je ve fritéze při 190 stupních dozlatova. Další možností je nechat nakrájenou cibuli v mléce se solí 10 až 15 minut a teprve poté ji obalit v mouce. Po usmažení necháme odkapat olej, ještě horkou trochu osolíme a je to – pokrm je hotový. Můžeme jej podávat s oblíbenými omáčkami podle chuti.
Smažená cibule se může podávat s některými omáčkami podle chuti / foto depositphotos.com