Zajímavosti o portském víně: jak správně pít tento ušlechtilý nápoj

Portské víno, alkoholizované portugalské víno, by se mělo pít zvláštním způsobem, aby se plně projevila jeho ušlechtilá chuť.

Jak správně pít portské víno / foto depositphotos.com

Portské víno je alkoholizované víno pocházející z Portugalska, které zvláštním způsobem zraje v sudech. Čím mladší portské víno, tím nižší je jeho cena a tím jednodušší jsou pravidla jeho používání. My vám prozradí, čím je tento nápoj výjimečný a jak ho správně pít, abyste maximálně využili jeho chuť.

Jak správně pít portské víno

Portské víno, stejně jako každé jiné víno, by se mělo na stůl podávat lehce. chlazené. Nedoporučuje se láhev po odzátkování znovu zazátkovat, protože by se tím zkazila chuť nápoje.

Portské víno nízká cenakategorie může mít štiplavý zápach. Doporučuje se ji chladit více než jiné druhy – tím se zjemní výrazná vůně a chuť nápoje a bude se příjemněji pít. Ostatní odrůdy by se měly chladit na 15-18°.

Portské víno se pije od sklenice tulipánového tvaru a sklenice se plní maximálně do poloviny. Předpokládá se, že tato forma sklenic nejlépe zvýrazní chuť nápoje.

Nejlepší občerstvení k portskému vínu – čokoláda, sýr s plísní, ořechy, sušené ovoce, libové maso.

Zajímavosti o portském víně

  • Portské víno má sílu přibližně 18-23°.
  • Název alkoholu pochází z portugalského města Porto, přes které se dříve nápoj vyvážel.
  • Podle předpisů Evropské unie se může jako „portské víno“ označovat pouze nápoj vyrobený z hroznů, které rostou v údolí řeky Duero v Portugalsku.
  • Proces kvašení trvá jen několik dní, poté se přidává alkohol, který kvašení zastaví. Nápoj může zrát až 40 let, i když se častěji prodává ve stáří 6 let.
  • Portské víno se může zdát klamně jemné, ale může být rychle opojné. Aby se tomu předešlo, mělo by se pít po malých doušcích a zakusovat.
  • Výrobci portského vína jsou při výrobě tohoto nápoje velmi pečliví. Důležitá je dokonce i země původu dubového dřeva, z něhož jsou sudy na víno vyrobeny.
  • Přestože je portské víno drahý a elitní nápoj, v sovětských letech se pod tímto názvem obvykle prodávalo levné víno s přídavkem cukru a barviv.
  • Většina portských vín jsou červená vína, zatímco bílé odrůdy jsou považovány za velmi vzácné a drahé. Předpokládá se, že se více chladí.
  • Z portského lze připravit koktejl tak, že do vína přidáte plátek pomeranče, snítku máty a led.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: