Pokud se v mouce objevili brouci, měli byste si uvědomit, zda nejsou nebezpeční pro lidské zdraví.
V mouce jsou brouci – co dělat / foto depositphotos.com
Téměř v každé domácnosti se u každé hospodyně neustále skladuje mouka na pečení. Jenže se do ní mohou dostat brouci, což bude velmi nepříjemný okamžik. Co dělat, pokud se brouci v mouce přesto objevili, a jak se jich zbavit – to vám prozradíme v materiálu.
Již dříve jsme psali, jak skladovat mouku, aby se do ní nedostali škůdci.
Proč se brouci dostávají do mouky – jednoduché vysvětlení
Pokud v mouce nebo v jakýchkoli obilovinách najdete dospělé brouky nebo moly, je pravděpodobné, že jejich vajíčka byla v potravině již v době nákupu. Brouci tam začnou žít z důvodu elementárního nedodržení jednoduchých pravidel pro skladování nebo přepravu potravin a také jejich balení.
Brouci v mouce – lze ji použít?
Za site, kdy jste našli „překvapení“ v podobě hmyzu v mouce, je logickou a důležitou otázkou, zda jsou brouci v mouce pro člověka nebezpeční. Odpověď je jednoduchá a zcela jednoznačná: tento hmyz požírá a kazí zásoby potravin v domácnosti.
Jak se chová mouka v mouce?
Produkty jejich vitální aktivity, které následně zůstávají v mouce, mohou při vstupu do lidského organismu během konzumace potravin vyvolat různé gastrointestinální poruchy a silné alergické reakce. To znamená, že pokud se brouci v mouce takto objevili, zda ji můžete v této podobě jíst – rozhodně ne, pokud s ní za určitých podmínek neprovedete nějaké úkony.
Brouci v mouce – jak se jich zbavit
Poradíme vám, co dělat, když se do mouky dostanou brouci. Nejprve je třeba posoudit míru „poražení“ výrobku hmyzem: pokud je v mouce velké množství brouků, pak se v tomto případě nedá nic dělat a bude třeba ji vyhodit. Konzumace takového výrobku se nedoporučuje. V opačném případě, pokud je brouků málo, existuje dobrý způsob, jak mouku od hmyzu očistit. Mouku se můžete pokusit „zachránit“ na vlastní nebezpečí:
- „Napadenou“ mouku očistěte od všech dospělých brouků.
- Výrobek by měl být poté důkladně proset a ručně vybrán.
- Důležité je provést teplotní úpravu mouky: můžete ji na několik dní zmrazit v mrazáku nebo ohřát v troubě (stačí půl hodiny při teplotě asi 50 stupňů).
Aby se zabránilo opětovnému výskytu brouků ve výrobcích po zpracování, měly by být skladovány ve vzduchotěsných skleněných, plastových nebo plechových nádobách.