Brouci v mouce: co dělat a jak se jich zbavit

Pokud se v mouce objevili brouci, měli byste si uvědomit, zda nejsou nebezpeční pro lidské zdraví.

V mouce jsou brouci – co dělat / foto depositphotos.com

Téměř v každé domácnosti se u každé hospodyně neustále skladuje mouka na pečení. Jenže se do ní mohou dostat brouci, což bude velmi nepříjemný okamžik. Co dělat, pokud se brouci v mouce přesto objevili, a jak se jich zbavit – to vám prozradíme v materiálu.

Již dříve jsme psali, jak skladovat mouku, aby se do ní nedostali škůdci.

Proč se brouci dostávají do mouky – jednoduché vysvětlení

Pokud v mouce nebo v jakýchkoli obilovinách najdete dospělé brouky nebo moly, je pravděpodobné, že jejich vajíčka byla v potravině již v době nákupu. Brouci tam začnou žít z důvodu elementárního nedodržení jednoduchých pravidel pro skladování nebo přepravu potravin a také jejich balení.

Brouci v mouce – lze ji použít?

Za site, kdy jste našli „překvapení“ v podobě hmyzu v mouce, je logickou a důležitou otázkou, zda jsou brouci v mouce pro člověka nebezpeční. Odpověď je jednoduchá a zcela jednoznačná: tento hmyz požírá a kazí zásoby potravin v domácnosti.

Jak se chová mouka v mouce?

Produkty jejich vitální aktivity, které následně zůstávají v mouce, mohou při vstupu do lidského organismu během konzumace potravin vyvolat různé gastrointestinální poruchy a silné alergické reakce. To znamená, že pokud se brouci v mouce takto objevili, zda ji můžete v této podobě jíst – rozhodně ne, pokud s ní za určitých podmínek neprovedete nějaké úkony.

Brouci v mouce – jak se jich zbavit

Poradíme vám, co dělat, když se do mouky dostanou brouci. Nejprve je třeba posoudit míru „poražení“ výrobku hmyzem: pokud je v mouce velké množství brouků, pak se v tomto případě nedá nic dělat a bude třeba ji vyhodit. Konzumace takového výrobku se nedoporučuje. V opačném případě, pokud je brouků málo, existuje dobrý způsob, jak mouku od hmyzu očistit. Mouku se můžete pokusit „zachránit“ na vlastní nebezpečí:

  • „Napadenou“ mouku očistěte od všech dospělých brouků.
  • Výrobek by měl být poté důkladně proset a ručně vybrán.
  • Důležité je provést teplotní úpravu mouky: můžete ji na několik dní zmrazit v mrazáku nebo ohřát v troubě (stačí půl hodiny při teplotě asi 50 stupňů).

Aby se zabránilo opětovnému výskytu brouků ve výrobcích po zpracování, měly by být skladovány ve vzduchotěsných skleněných, plastových nebo plechových nádobách.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: