Nesprávně skladované maso se může jednoduše „udusit“, kvůli čemuž má nepříliš příjemný zápach. Neměli byste však spěchat s jeho okamžitým vyhozením.
Maso by mělo být správně skladováno, aby se snížilo riziko nepříjemného zápachu / foto depositphotos.com
Už jste někdy měli v hlavě otázku, co dělat, když je kuřecí maso se zápachem? No, kromě myšlenky, že by bylo na čase ho pohříchu vyhodit… Ale ve skutečnosti se ne vždy vyplatí uchýlit se k tak radikálnímu řešení.
Maso, které bylo dlouho v sáčku, se mohlo jednoduše „udusit“, nebo po nákupu z nějakého důvodu podivně zapáchá po chlóru … Obecně platí, že pokud nejsou zjevné známky kažení výrobku, můžeme hovořit o tom, jak nepříjemný zápach u masa odstranit.
Kuře se udusilo v chladničce – co dělat
Maso se může „udusit“, pokud je těsně zabaleno v polyethylenu a uloženo v chladničce. V kuchyni stejně budete mít něco, co vám pomůže zbavit se špatné chuti. Mohlo by to být např:
- sůl;
- hořčice;
- ocet;
- česnek a mnoho dalších produktů.
Zdrojem nepříjemné chuti je s největší pravděpodobností tuk, takže první, co je třeba udělat, je zbavit se ho. Poté můžete přistoupit k samotnému masu.
Mírného nepříjemného zápachu pomůže zbavit solný roztok. Smíchejte sůl (dvě plné polévkové lžíce) a litr vody a kuře do roztoku na několik hodin vložte. Poté maso opláchněte v tekoucí vodě. Můžete přidat malou špetku manganu.
Další možností je roztok heřmánku z lékárny. K tomu povařte polévkovou lžíci byliny ve sklenici vroucí vody, roztok zřeďte v litru studené vody a pak do něj vložte maso.
Nepříjemný zápach v mase můžete odstranit jeho namočením do solného roztoku / foto depositphotos.com
Pokud je hořčice, obalte každý kus masa a na několik hodin pošlete v misce přikryté fólií do lednice.
Podobně lze postupovat i s česnekem. Několik nasekaných stroužků zapíchněte do kousků kuřete a několik dalších – nasekejte, smíchejte se solí a černým pepřem a potřete maso. Pak – do lednice.
Když už jsme u toho, jak odstranit zápach kuřete octem, nejjednodušší je smíchat ho s vodou v poměru polévková lžíce na sklenici horké vody. Maso do ní vložte na 15 minut a poté opláchněte studenou vodou. Nebo přidejte lžíci octa do litru vody a namočte na hodinu.
Můžete také vzít kůru nebo šťávu z citronu a stolní ocet, který se ve stejném poměru zředí studenou vodou.
Kromě toho lze maso marinovat. Vezmeme koření, vinný ocet, citronovou šťávu a suché víno, smícháme je, přidáme maso tak, aby bylo pokryto marinádou, a necháme ho několik hodin v klidu na chladném místě.
Pokud se kuře udusilo v lednici – znamená to, že bylo nesprávně skladováno / foto depositphotos.com
Mimochodem, malý lifehack – pokud maso uložíte do potravinářského papíru nebo pergamenu a vložíte ubrousek namočený v solném roztoku – nepříjemný zápach se neobjeví.
Odstranit zápach chlóru z kuřecího masa je však poměrně jednoduché – namočte ho na půl hodiny do obyčejné vody a poté opláchněte tekoucí vodou. Chlor nebo podobné složky se přidávají proto, aby se maso nekazilo.
Jak zachránit zkažené kuře – zachraňte své zdraví
Dobré čerstvé maso má narůžovělou barvu. Zkažené maso je šedavé a může mít žluté skvrny. Také špatný výrobek je lepkavý a slizký a má štiplavý, nepříjemný, kyselý zápach po zkažených vejcích nebo čpavku.
Dobré čerstvé maso má růžovou barvu / foto depositphotos.com
A pokud si odpovíte na otázku, jak se zbavit zápachu zkaženého masa, možná to zabere, ale před rizikem otravy vás to neuchrání. Takže nejlepší možnost – ještě se takového výrobku zbavit.
Ale k odstranění zápachu zkaženého masa v lednici můžete použít obyčejnou sodu. Pokud „vůně“ není silná, umístěte na několik hodin na polici například vlhkou houbu s jedlou sodou. Můžete také vložit aktivní uhlí. Je dobré na zápach kávy.
Pokud je problém vážnější, budete muset lednici odmrazit a omýt roztokem jedlé sody (jedna polévková lžíce na litr teplé vody). K mytí lze použít také roztok octa (dvě polévkové lžíce na sklenici vody).