Přínosy a škody obilovin: 7 druhů kaší, které se vyplatí zařadit do jídelníčku

Které obiloviny jsou prospěšné a které je lepší odmítnout – zjistíte na stránkách My.

Kaše byla odedávna považována za základní pokrm na stole, často dokonce nahrazovala chléb, navíc byla jediným stabilním zdrojem všech užitečných látek.

Výhody obilovin byly nepopiratelné, ale rýže byla drahá a pohanka byla považována za sváteční pokrm. Zato ovsa, ječmene, prosa, pšenice a žita bylo dostatek. Obiloviny se nevařily, ale vařily v páře v troubě, protože to bylo zdravější.

Takto uvařená kaše zachovávala všechny potřebné vitaminy a minerály, odstraňovala toxiny a škodliviny, normalizovala krevní tlak a hladinu cholesterolu a podporovala hubnutí.

Rýžová kaše

Tato obilovina, která je po celém světě spojována s Východem, je jednou z nejúčinnějších na hubnutí. Obiloviny obsahují „pomalé“ sacharidy a také nezbytný soubor vitaminů, minerálů a stopových prvků, jako např: zinek, hořčík, draslík, vápník a fosfor.. Rýže odvádí z těla přebytečnou vodu a toxiny a může vegetariánům nahradit maso. Rýžová kaše je vhodná pro ty, kteří mají problémy s trávicím traktem, protože má fixační účinek. Pokud nemáte žaludeční problémy, můžete jíst rýži se zeleninou.

Denní norma rýže je 150 g a za nejužitečnější ze všech druhů rýže se považuje hnědá.

Dříve jsme si řekli, jak uvařit rýžovou kaši.

Pohanková kaše

Pohanka – výhody obilovin / Foto: depositphotos

Stejně jako rýže odstraňuje z těla toxiny, přebytečný cholesterol a těžké kovy. Je považována za rekordmana mezi ostatními obilovinami v obsahu železa, takže posiluje kosti. Tato kaše lékařů ji doporučují diabetikůmprotože pohanka má nízký glykemický index – vliv potravin na hladinu cukru v krvi. V tomto případě se rovná 50-55 jednotkám. Ve složení pohankové krupice jsou přítomny vitaminy A, E a Ba mikroživin: draslík, hořčík, zinek a fosfor..

Pohanka pomáhá snižovat krevní tlak, je pro tělo snadno stravitelná a posiluje imunitní systém. Pohanku lze vařit s vodou nebo mlékem.

Ovesná kaše

Vločky, které všichni odborníci na výživu doporučují jíst k snídani. Obsahuje hodně vlákniny, takže vyplavuje cukr z krve a odstraňuje strusky. Má ve svém složení draslík, vápník, hořčík, jód, fluorid. a další užitečné stopové prvky. Normalizuje trávicí proces. Ovesné vločky jsou nezbytné pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo dnou, a také pro ty, kteří mají onemocnění jater.

Ovesné vločky k snídani jsou zárukou zdraví nejen pro vlasy a nehty, ale také pro stabilní funkci štítné žlázy.

Prosná kaše

Přínosy prosné kaše pro tělo / depositphotos.comPřínosy prosné kaše pro tělo / depositphotos.com

Tato obilovina je prakticky nezpracovaná, takže obsahuje neporušenou vlákninu. Doporučuje se k pravidelnému užívání lidem s cukrovkou a onemocněním kardiovaskulárního systému. Má ve svém složení užitečné minerální látky: měď, hořčík, draslík, mangan, železo. a zdravé sacharidy. Odstraňuje z těla toxiny, škodliviny a těžké kovy. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí cévy.

Jedním z jasných přínosů prosné kaše je vysoký obsah vitaminu D, který posiluje vlasy a nehty a pomáhá v boji proti avitaminóze.

Zde je několik tipů, jak připravit prosnou kaši jako přílohu.

Kaše

Nejkontroverznější obilovina. V dětství se jí mnozí z nás přikrmovali a tvrdili, že je prospěšná z hlediska přibývání na váze. Manka jsou vysoce kalorická, takže s jejich pomocí můžete opravdu přibrat několik kilogramů. Navíc ji lze jíst i při rotavirové infekci nebo otravě, zejména pokud se krupicová kaše vaří na vodě, nikoliv na mléce. Má pozitivní vliv na stav vlasů a nehtů, posiluje imunitní systém a nervový systém. Neměla by se však jíst častěji než dvakrát týdně.

Krupice se kromě toho zcela očistí a rozemele, vyplavuje z těla vitamin D. To zdůrazňují i dětští terapeuti, když odpovídají na otázku: „Je krupice pro děti vhodná?

Kukuřičná kaše

Působí na organismus pozitivně i negativně. Obiloviny jsou bohaté na vlákniny a aminokyseliny a obsahuje také železo и křemík. Detoxikuje organismus a zlepšuje nervový systém. Snižuje tvorbu plynů v krvi a nevytváří kvašení v žaludku. Pokrmy z kukuřičné kaše se tedy budou líbit těm, kteří chtějí mít štíhlý pas.

Obiloviny zvyšují obranyschopnost organismu, ale rychle se tráví, což škodí váze.

Perlová a ječná kaše

Odborníci na výživu doporučují tyto dva druhy obilovin těm, kteří neustále bojují s kily navíc nebo jsou nuceni držet dietu ze zdravotních důvodů. Obsahují totiž speciální látku – lysinkterý je schopen ničit viry a mikroby. Lysin také přispívá k rychlé tvorbě kolagenu, což se odráží na stavu pokožky. Stejně jako téměř všechny výše zmíněné kaše obsahují perlovka a jahelník vlákninu, která z těla odstraňuje toxiny a škodliviny.

Rozdíl mezi perlovkou a ječnou kaší spočívá v tom, že první z nich se připravuje ze stejných ječných zrn, pouze předem zpracovaných. Perlová kaše v multicookeru není o nic horší než ta uvařená na plotně. Takové kroupy můžete vařit podle vlastního uvážení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: