Při filetování některých druhů ryb byste měli být obzvlášť opatrní, aby drobné kosti nezkazily dojem z pokrmu.
Jak se zbavit kostí z ryb / foto depositphotos.com
Ryba – základ mnoha znamenitých pokrmů, ale často se jí vyhýbáme, protože vypořádat se s jejími drobnými kostmi je stále otázkou. Existuje však mnoho způsobů, jak se jich snadno zbavit.
My radí, jak rychle odstranit kosti z ryb.
Zkušené hospodyňky mají mnoho nápadů, jak odstranit kosti z ryb. Nejčastěji se to dělá pomocí pinzety. Tato metoda je samozřejmě vhodná pro červené ryby, zejména pro lososa nebo lososici. V případě ryb, které se vyznačují drobnými kostmi, takový trik fungovat nebude.
Jak odstranit kosti z ryb bez pinzety?
Odstranění kostí z kapra, karase, štiky a dalších podobných druhů ryb je úkol s hvězdičkou. Tyto ryby vyžadují jemnější filetování kvůli přítomnosti malých kostí. Je čas naučit se, jak odstranit drobné kosti z ryb. Použijte tuto metodu:
- Opláchněte rybu a položte ji břichem dolů na čisté prkénko;
- ostrým nožem nařízněte podél jedné strany páteře od jednoho konce ryby ke druhému;
- opatrně sjeďte nožem po žebrech a oddělte maso od kostí;
- Tento postup opakujte i na druhé straně páteře;
- odřízněte páteř na obou koncích ryby a vyjměte vnitřek;
- rybu důkladně opláchněte zvenku i zevnitř pod tekoucí vodou.
Pomůže vám vařící voda: Jak odstranit kosti z ryby na řízky
Všechny hospodyňky vědí, jak odstranit kůži z ryb vařící vodou, ale podobným způsobem můžete odstranit i kosti. Tento způsob se bude líbit zejména znalcům rybích řízků nebo karbanátků.
Připravit rybu na sekanou je jednodušší, než si myslíte. Za tímto účelem ji očistěte od vnitřností, žaber a ploutví a poté ji vložte na 1,5-2 minuty do vroucí vody. Kůže a kosti půjdou snadno odstranit. Nyní je ryba připravena na mleté maso.
Mimochodem, zbavení se kůže pomůže přesně opačným způsobem. Víte, jak odstranit kůži ze zmražených ryb? Snadno – vložte rybu na 30 minut do mrazáku a pak bez námahy odstraňte kůži.