Foto: z veřejných zdrojů
Hlavní předností pokrmu je lehká krémová poleva, ve které se ryba smaží.
Chcete-li vnést do chuti lososa novinku, můžete si připravit picatu, respektive její italsko-americkou verzi, píše Parade.
Autorka publikace Olivia Bria se podělila o vlastní zkušenosti s přípravou lososa. Podle ní dříve nemohla chuť této ryby vystát, protože ji vždy připravovala stejným způsobem: s trochou citronu a tymiánu, bez másla a bez smažení. Nyní doporučuje připravit lososa picata, pokrm s italsko-americkými kořeny. Bria poznamenala, že jde o rybí verzi „slavné telecí piccaty a kuřecí piccaty“.
Upozorňuje, že hlavní předností pokrmu je lehká, krémová glazura, ve které se losos peče. Z italštiny se slovo „piccata“ překládá jako „kolíčkovaný“, což v potravinářské terminologii znamená „kousky masa v nějakém druhu tuku“.
Klasický recept na lososa piccata se skládá z mouky, mletého černého pepře, soli, olivového oleje, suchého bílého vína, česneku, másla, citronu a kaparů.
Autor upozorňuje, že existují i jiné verze picaty, které navíc obsahují kuřecí vývar nebo dijonskou hořčici. Podle ní se však citron a kapary k lososu velmi dobře hodí.
Jak připravit picatu z lososa
- Filety z lososa (s kůží nebo bez kůže, podle toho, co preferujete) osolte a opepřete a obalte v mouce. Filety je vhodné předem osušit papírovou utěrkou, aby se zabránilo nežádoucí vlhkosti.
- Na pánvi rozpusťte máslo nebo rozehřejte olivový olej a filety osmažte dozlatova, několik minut z každé strany. Filety přendejte na samostatný talíř.
- Omáčku připravíme tak, že do pánve nalijeme bílé víno, přidáme česnek, kuřecí vývar, citron (kůru a šťávu), dijonskou hořčici (pokud používáme), zbylý olej a kapary. Do omáčky vložte rybu a ještě minutu nebo dvě povařte. Ozdobte petrželkou nebo plátky citronu.
Jako příloha k lososu picata jsou vhodné těstoviny, restovaná brokolice nebo bílá rýže.