My zjistil, co dělat, aby bylo pečivo chutné a hnědé ze všech stran.
Dno pečiva se připaluje, co dělat / foto depositphotos.com
Zarudlý vršek a černé připálené dno pečiva – častý problém majitelů plynových sporáků, zejména starších modelů. Je to způsobeno konstrukcí sporáku, protože se zahřívá zespodu. Chytří lidé přišli na mnoho způsobů, jak ohřev v plynovém sporáku učinit rovnoměrnějším. My uvede několik takových tipů.
Miska s vodou
Pro rovnoměrné pečení koláčů, dortů, nákypů a dalšího pečiva umisťují řemeslníci pod plech velkou mísu s vodou. Zvolte nádobu, která je vhodná pro pečení. Voda bude přebírat přebytečné teplo. Při použití této metody byste se měli pravidelně dívat do trouby a kontrolovat, zda voda nevyvřela.
Sůl
Tato metoda má na internetu mnoho pozitivních ohlasů. Vezměte nepotřebný plech na pečení, rozsypte na něj sůl v silné vrstvě a umístěte jej na nejnižší úroveň v troubě. Díky soli se trouba zahřívá rovnoměrněji.
Výhodou tohoto tipu je jeho opakované použití, protože sůl stačí nasypat do plechu jen jednou a v troubě vydrží stát roky.
Fólie na vrchu pečiva
Aby se spodní část koláčů nepřipálila, stačí umístit plech výše. A abyste ochránili horní část pečiva před žárem, přikryjte ji fólií.
Dva plechy
Dalším způsobem, jak ušetřit pečení na dně, je péct jídlo ve dvou plechách. Jednoduše umístěte druhý prázdný plech pod plech na pečení. Ten převezme přebytečné teplo.
Stará pánev
Na spodní úroveň trouby umístěte starou litinovou pánev, kterou lze zahřát na vysokou teplotu. Pánev bude přebírat přebytečné teplo. Tuto metodu lze kombinovat s dalšími způsoby, například s nasypáním soli nebo vody na dno pánve.
Cihla
Cihla v plynové troubě není nejelegantnější, ale je to velmi účinný způsob, jak dosáhnout rovnoměrného ohřevu. Mnoho majitelů plynových sporáků si všimlo, že se jim dno koláčů již nepřipaluje, pokud do spodní části trouby vloží dvě ohnivé cihly.