Nová studie ukázala, že pokud zařadíte tyto bobule do svého jídelníčku, můžete výrazně zlepšit funkci mozku a dokonce snížit krevní tlak.
Jak na to píší v časopise Express provedla lékařka Shirin Hushmand se svými kolegy klinickou studii, které se zúčastnilo 25 zdravých starších lidí (60-70 let).
Účastníci experiment konzumovali 26 gramů lyofilizovaného jahodového prášku denně po dobu osmi týdnů, což odpovídá dvěma porcím čerstvých plodů. Poté následovalo abstinenční období, kdy účastníci doplňky stravy neužívali. Trvalo 4 týdny. Poté opět užívali prášek po dobu 8 týdnů.
Během tohoto období byla účastníkům měřena kognitivní výkonnost, kardiometabolický stav, obvod pasu a krevní tlak.
Výsledky byly ohromující. U těch, kteří jedli jahody, se na konci osmitýdenního období zvýšila rychlost kognitivních procesů o 5,2 %. Došlo také ke zlepšení systolického tlaku o 3,6 %.
Podle doktora Houshmanda již dříve publikované studie prokázaly některé přínosy jahod pro kardiovaskulární zdraví u různých skupin obyvatelstva, takže nový experiment některé z těchto poznatků příjemně potvrzuje.
Lékaři jsou přesvědčeni, že jednoduchá změna stravování, jako je přidání jahod do každodenního jídelníčku, může výrazně zlepšit zdravotní stav starších osob.
- Šupinatá kůže po spálení sluncem – proč by se na ni nemělo sahat: vysvětluje lékařka
- Stojí za to věnovat pozornost: prvních příznaků rakoviny krve si všimne málokdo
- Odborník varuje: Ráno si zkontrolujte povlečení a polštáře, zda se u vás neprojevují příznaky rakoviny